NAKON INCIDENATA

Albin Kurti donio odluku: Pojačava se prisustvo policije na sjeveru Kosova

I dok se incident u Zubinom Potoku završio mirno, uz intervenciju i policije, u Sjevernoj Mitrovici su, prema zvaničnim izvorima, na prostorije OIK-a bačene dvije eksplozivne naprave od kojih je jedna eksplodirala

Kurti: Znaju da se bliži kraj. AP

H. J. I.

7.12.2022

- Zločinačke bande pojačale su napade na sjeveru Kosova. Znaju da se bliži kraj. Vlada Kosova niti se cjenjka sa njima, niti ih toleriše - poručio je kosovski premijer Albin Kurti sinoć.

Najmanje dva incidenta dogodila su se jučer u Zubinom Potoku i Sjevernoj Mitrovici, prilikom pokušaja članova opštinskih izbornih komisija da u pratnji Kosovske policije uđu u prostorije OIK-a na Sjeveru.


Međusobno optuživanje

Srbi su ih spriječili da to učine. I dok se incident u Zubinom Potoku završio mirno, uz intervenciju i policije, u Sjevernoj Mitrovici su, prema zvaničnim izvorima, na prostorije OIK-a bačene dvije eksplozivne naprave od kojih je jedna eksplodirala. Druga je u kontrolisanoj eksploziji uklonjena sinoć. Viđeni su pojedinci i sa maskama.

- Bombe koje bacaju, meci koje ispaljuju i maske koje nose su njihova politička i narodna nemoć. Sa ovim zločinima i oružanim napadima sjeverno od Ibra, tamo ćemo sigurno imati više Kosovske policije. Zato što će biti istraga i procesuiranja ovih zločinaca koje plaća Srbija, a kojima diriguje njihov predsjednik. Brojna kršenja zakona neće biti oproštena, a tendencije kriminalne destabilizacije će propasti - poručio je sinoć Kurti.

Beograd i Priština se uzajamno optužuju za jučerašnje incidente.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da su "Kurtijevi specijalci upali u prostorije OIK u Kosovskoj Mitrovici, sve razvalili, polupali, razbacali, pokušavajući da instaliraju svoje biračke komisije".

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja i Kosovska policija ga demantuju.


"Izjave su neistinite i tendenciozne"

- Izjave su neistinite i tendenciozne - navela je policija sinoć. Tvrde da su napad na kancelariju opštinske izborne komisije u sjevernom dijelu Mitrovice pričinili "maskirani, nasilni osumnjičeni, odnosno grupe koje su koristile opasna oruđa, uključujući i ručne bombe jugoslovenske proizvodnje".

Prethodno je Svećlja saopštio da je Kosovska policija već započela istrage kako bi identifikovala i privela pravdi "sve kriminalce umiješane u jučerašnje napade".

- U četiri opštine na sjeveru podjela nije na Srbe i Albance, već na kriminalne bande i građane. Molim sve građane Kosova da podrže državu i Kosovsku policiju, sve naše funkcionere koji brane ustavnost i zakonitost, republiku i demokratiju - poručio je Kurti sinoć.

- Pokušali su da upadnu u opštinske izborne komisije, da zauzmu zgrade. Građani su se naravno pobunili. Niko ne zna zašto su to morali da rade, ali to su željeli. Onda je došlo do manjih sukoba i potom su se povukle snage Kosovske policije - ovako je jučerašnje događaje protumačio Vučić, piše Kossev.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.