ROBERT GOLOB

Premijer Slovenije poslao poruku Evropskoj uniji: Dužni smo BiH

Podsjetio je da je priča o BiH počela prije 20 godina i da nije došla do napretka, ali da Slovenija najbolje zna koliko je članstvo u Evropskoj uniji "tranformativan proces"

Golob: Stoga vas molim da ne povučete kočnicu na ovaj proces. AP

H. J. I.

13.12.2022

Premijer Slovenije Robert Golob danas je u Evropskom parlamentu zagovarao ubrzanje procesa proširenja EU na zemlje zapadnog Balkana, a posebno BiH, jer smatra da će to značajno pridonijeti političkoj stabilnosti regije koja je pod snažnim pritiskom Rusije.

Premijer Golob obratio se eurozastupnicima na plenarnoj sjednici EP-a u Strazburu u okviru rasprave "Ovo je Evropa".


Pritisak i propaganda

Pozdravljajući odluku svih institucija da priznaju i Ukrajinu i Moldaviju kao kandidate za članstvo u EU i sve napore, uključujući napore Parlamenta, da se ubrza proces pristupanja, Golob je pozvao da se takav pristup primjeni i na zapadni Balkan.

- Zapadni Balkan je od početka ruske agresije bio izložen velikom pritisku i propagandi, a radi se o pritisku koji može rastočiti jedinstvo Europe i stoga moramo biti svjesni da taj instrument može značajno pridonijeti političkoj stabilnosti ove regije - rekao je Golob, dodajući da je proširenje najsnažniji instrument u arsenalu EU-a. 

- Stoga vas molim da ne povučete kočnicu na ovaj proces - poručio je Golob.

Pritom je posebno istaknuo da je Bosnu i Hercegovinu bila najveća žrtva agresije u prošlosti i da zato, kako je rekao, "dugujemo BiH pokazati da je nismo zaboravili".

- Isto ćemo u budućnosti morati pokazati i Ukrajini - rekao je Golob i istakao da "kad počnemo neku priču onda je moramo i završiti".

Podsjetio je da je priča o BiH počela prije 20 godina i da nije došla do napretka, ali da Slovenija najbolje zna koliko je članstvo u Evropskoj uniji "tranformativan proces".


"Članstvo u EU mijenja sve"

Po njegovim riječima, članstvo u EU mijenja državu, prije svega mijenja stavove ljudi, a onda se ljude tjera da mijenjaju i politiku. Ne možete računati, nastavio je, da će se političke strukture promijeniti same od sebe jer je to iluzorno je i ne daje rezultate. 

- Kao evropski građani, moramo uvjeriti naše sugrađane sa zapadnog Balkana da je njihovo mjesto u Evropi i da se onda pobrinu za promjenu političkih struktura. Onda će i oni prihvatiti zakone vlasti i demokratiju, ja sam ne vjerujem u obrnuti redoslijed i zato se Slovenija zalaže da se ubrzaju europske integracije BiH - rekao je Golob.

- Članstvo u EU mijenja sve - poručio je slovenski premijer. Evropska komisija predložila je u oktobru da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status pod uvjetom da poduzme niz reformi, usvoji nekoliko zakona u području sudstva, izborne reforme, borbe protiv korupcije i slobode izražavanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.