POSLJEDNJA DVA DANA

Maloljetnik iz Češke slao lažne dojave o bombama u Crnoj Gori

Kako navodi crnogorska policija, to kazneno djelo počinjeno je s teritorije Česke, a počinitelj nije povezan s Crnom Gorom

Počinitelj nije povezan s Crnom Gorom. RTV CG

H. J. I.

14.12.2022

Maloljetnik Čeh slao je lažne dojave o bombama posljednja dva dana školama širom Crne Gore i drugim institucijama.

Kako navodi crnogorska policija, to kazneno djelo počinjeno je s teritorije Česke, a počinitelj nije povezan s Crnom Gorom.


Posljednjih mjeseci učestale lažne dojave

Iz uprave policije podsjećaju da je u posljednjih pola godine bilo deset lažnih dojava o bombama u školama i drugim institucijama, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

- Ti slučajevi su u najvećem broju riješeni uz identificirane počinitelje ili forenzičke, odnosno operativne podatke preko kojih se može doći do izvršitelja u narednom periodu. Sa zabrinutošću ukazujemo da se radi primarno o maloljetnim osobama, a bilo je i slučajeva da su osobe bile mlađe i od 14 godina - dodaju iz policije.

Napominju da su ovakve i slične aktivnosti, korištenje jednokratnih mailova, kao i nekih internet stranica za anonimizaciju i kamufliranje IP adresa sve prisutnije, posebno prilikom vršenja kaznenih djela iz oblasti kompjuterskog kriminala, ali da se kroz međunarodnu suradnju i dostupne servise za pripadnike sigurnosnih službi dolazi do konkretnih podataka preko kojih se identificiraju u cijelosti ili djelomično osobe koje su izvršile kaznena djela ili prekršaje.


Poduzimaju se sve mjere za identifikaciju počinitelja

Ova problematika je još izraženija u zemljama iz regije, ali i po posljednjim obavještenjima Europola i u zemljama Europske unije (EU).

Uprava policije i ostali iz sigurnosnog sektora poduzimaju sve mjere i radnje u cilju identifikacije počinitelja kaznenih djela i prekršaja, kako u realnom prostoru tako i na internetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.