EVROPSKI ZVANIČNICI

Pič i Saracin: Odluke donesene u Skupštini Crne Gore joj štete, izbore održati što prije

Smatramo da je Skupština odgovorna za hitno obnavljanje funkcionalnosti Ustavnog suda izborom nedostajućih sudija, ne samo u mjeri potrebnoj da bi se postigao kvorum, već i da bi se obezbijedilo efikasno odlučivanje, naveli su

Pič i Saracin. FENA / Amir Hamzagic / ATAImages / PIXSELL

S. S.

15.12.2022

Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačka nastavljaju da snažno podržavaju euroatlantsku orijentaciju Crne Gore i njeno nastojanje da se pridruži Evropskoj uniji. Istovremeno, zabrinuti smo zbog dugotrajne političke krize, blokiranih institucija, sve veće polarizacije društva u Crnoj Gori i vidljive nemoći donosilaca političkih odluka da pronađu izlaz iz ove krize, naveli su u zajedničkoj izjavi specijalni izaslanik premijera Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Lord Stjuart Pič i specijalni predstavnik njemačke savezne vlade za zemlje Zapadnog Balkana Manuel Saracin koji danas borave u Crnoj Gori.

Geopolitički i ekonomski izazovna vremena

- U ovim geopolitički i ekonomski izazovnim vremenima, Crnoj Gori, kao našem NATO partneru, potrebne su funkcionalna vlada i jake institucije. Smatramo da je Skupština odgovorna za hitno obnavljanje funkcionalnosti Ustavnog suda izborom nedostajućih sudija, ne samo u mjeri potrebnoj da bi se postigao kvorum, već i da bi se obezbijedilo efikasno odlučivanje. Ovo će zahtijevati proces potpunih i transparentnih konsultacija, i fokus na stavljanje nacionalnog interesa iznad partijske politike - poručuju Pič i Saracin.

Također, ističu da vjeruju da bi najbolje sredstvo da se "prevaziđe trenutni politički ćorsokak i da se budućnost Crne Gore ponovo stavi u ruke njenog naroda bili parlamentarni izbori, koje bi trebalo održati što je prije moguće, a nakon što Ustavni sud ponovo počne sa radom".

- Venecijanska komisija izrazila je jasno mišljenje o nacrtu zakona o izmjeni ustavnih ovlaštenja predsjednika, uz preporuku da se on ne usvaja. Uzimajući u obzir da Vlada Crne Gore pristupanje EU i implementaciju vladavine prava smatra pitanjem visokog prioriteta, veoma je zabrinjavajuće što je zakon usvojen bez dužnog razmatranja tog savjeta. Snažno preporučujemo donosiocima političkih odluka da pažljivo razmotre štetnu poruku koju će poslati euroatlantskim partnerima ako izaberu premijera i, nakon toga, formiraju vladu na osnovu zakona čija je usaglašenost sa Ustavom veoma sumnjiva i za koji je Venecijanska komisija savjetovala da se ne primjenjuje - naveli su u saopćenju.

Odluke iz Skupštine pogoršale krizu

Odluke donijete u Skupštini Crne Gore 12. decembra dodatno su, kažu, pogoršale krizu.

- Ovo je veoma zabrinjavajuće i štetno za Crnu Goru i za njene građane. Pozivamo sve zainteresovane da ostave po strani partijsku politiku i lični interes i da se uključe u smislen dijalog, po potrebi u četiri oka, kako bi se pronašao neophodan kompromis i prevazišla politička kriza i polarizacija u društvu koja je paralisala zemlju poslednjih mjeseci. Građani Crne Gore i dalje velikom većinom podržavaju pristupanje svoje zemlje EU i zaslužuju vladu koja djeluje u njihovim interesima, ispunjava njihova očekivanja i fokusira se na neophodnu politiku i korake za reformu - zaključuju oni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.