SAOPĆENJE

Ministarstvo pravde Crne Gore: Pismo šefa jedinice za našu državu je propratno i ne predstavlja mišljenje EK

Uostalom, kako dodaju, ministar pravde Crne Gore Marko Kovač je na jučerašnjoj sjednici Vlade kao i u više prethodnih nastupa jasno isticao da su svjesni izazova koji se tiču primjene ovog Zakona

Marko Kovač, crnogorski ministar pravde. ANTENA M

S. S.

16.12.2022

Pismo koje se pojavilo u medijima u vezi sa Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću u Crnoj Gori ne predstavlja mišljenje Evropske komisije već propratno pismo, a i ono se, u najvećoj mjeri odnosi na bojazan u vezi buduće implementacije ovog zakona, a ne na sam normativni dio, saopćeno je iz Ministarstva pravde Crne Gore.

Povodom jučerašnjih medijskih navoda, Ministarstvo pravde Crne Gore, kako su naveli u saopćenju, želi da ukaže na nekoliko važnih činjenica u vezi prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću.

- Prije svega, želimo da istaknemo da dio teksta koji je objavljen u medijima ne predstavlja Mišljenje Evropske komisije već propratno pismo a i ono se, u najvećoj mjeri odnosi na bojazan u vezi buduće implementacije ovog Zakona, a ne na sam normativni dio - navode iz Ministarstva.

Svjesni izazova

Uostalom, kako dodaju, ministar pravde Crne Gore Marko Kovač je na jučerašnjoj sjednici Vlade kao i u više prethodnih nastupa jasno isticao da su svjesni izazova koji se tiču primjene ovog Zakona zbog stanja u kojima se naše institucije nalaze, ali to ne umanjuje potrebu usvajanja ovog Zakona.

Također su, kažu u resoru, ukazivali i činili sve da, u mjeri sopstvenih kapaciteta, kadrovski i administrativno osnaže državno tužilaštvo, kao i Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa. 

- Ovakva praksa biće nastavljena i ubuduće - ističe se u saopćenju.

Osim toga, u cilju snaženja postojećeg Prijedloga zakona, jučer je Vlada Crne Gore usvojila i Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o sudovima, a najavljena je izmjena i Zakona o parničnom postupku čime će se značajno očvrstiti pravno tlo za adekvatniju implementaciju ovog Prijedloga zakona.

- Nadalje, ekspert Evropske komisije u svojoj pravnoj ocjeni navodi da Zakon sam po sebi može biti prihvaćen, uz određene i već formulisane komentare – preporuke u okviru pravne procjene, naročito Druge pravne procjene Novog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću od 23. septembra 2022. godine. Ministarstvo pravde je upravo u postojeći Prijedlog zakona ugradilo sve preporuke i sugestije koje su date u pomenutoj Drugoj pravnoj procjeni, koja predstavlja i posljednju pravnu ocjenu eksperata Evropske komisije - navodi se u saopštenju.

Otvoreni za sugestije

Podcrtavaju da su tokom skupštinske procedure otvoreni za sve sugestije i kritike, kao i dobronamjerne amandmane na postojeći Prijedlog kako bismo došli do najboljeg mogućeg teksta koji će podržati parlamentarna većina u cilju efikasne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Ministarstvo pravde će, poručuju u saopštenju, predložiti i formiranje određenog relevantnog međuinstitucionalnog tijela, koje će se baviti primjenom Zakona i koje će moći da sugeriše Vladi Crne Gore i Skupštini u kom pravcu su potrebna dodatna snaženja relevantnih institucija kao i normativnog okvira.

- Nadamo se da će ovaj Predlog zakona ujediniti sve donosioce odluka i iatisnke borce za vladavinu prava u namjeri da stvorimo još jedno snažno i efikasno oruđe u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Ministarstvo pravde će u tom procesu biti otvoren i iskren saveznik. Uostalom, kome smeta zakon koji ima za cilj oduzimanje imovine onima koji su je stekli na štetu svih građana u Crnoj Gori? - zaključuje se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.