CRNA GORA

Podgorica slavi Dan oslobođenja: Uručene godišnje nagrade "19. decembar"

Sve što smo radili u ovoj i u prethodne četiri godine, bilo je motivisano idejom da se bude dostojan predaka, Vuković

Zgrada Skupštine Crne Gore. A. OVČINA

A. O.

19.12.2022

Svečanom sjednicom Skupštine, Podgorica danas obilježava svoj najveći praznik, 19. decembar, Dan oslobođenja.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković uručio je nagrade "19. decembar", najznačanije priznanje koje dodjeljuje glavni grad Crne Gore. 


Dobitnici ovogodišnjeg priznanja

Dobitnici ovogodišnjeg priznanja su Jovanka Radičević, rukometašica i reprezentativka ženske rukometne reprezentacije Crne Gore i Zdravko Đuranović, interpretator, autor tradicionalne muzike.

Vuković je u svom govoru kazao da "slobodarstvo i antifašizam herojske generacije Crnogoraca, koji su oslobodili grad prije 78 godina, predstavljaju naš uzor i vrijednosni temelj moderne, evropske Podgorice".

- Sve što smo radili u ovoj i u prethodne četiri godine, bilo je motivisano idejom da se bude dostojan predaka, njihove žrtve i njihovog primjera i da se potomcima ostavi grad bolji od onog kojeg smo naslijedili. Mislim da nismo iznevjerili one čije su duše našle mir u borbi protiv fašizma. Podgorici smo dali sve što smo imali, interes grada i njegovih stanovnika smo stavili ispred sopstvenim. Ponosan sam na to, više od jednog mosta, bulevara, parka, igrališta. Čuvajući tradiciju i duh stare Podgorice, prkosili smo provincionizmu - kazao je Vuković, piše Anadolija. 


Veliki broj zvanica

Svečanoj sjednici Skupštine Glavnog grada povodom 78 godina oslobođenja Podgorice, koja je održana u zgradi JU "Muzeji i galerije" Podgorica, prisustvovao je veliki broj zvanica, među kojima i bivši gradonačelnici Podgorice Miomir Mugoša i Mihailo Burić, predstavnici diplomatskog kora, zajednice opština Crne Gore, brojnih organizacija i udruženja.

Povodom Dana oslobođenja, delegacije Glavnog grada, boračkih organizacija, predstavnici političkih partija položili su vijence na spomenik Partizanu borcu na Gorici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.