SJEVER KOSOVA

Zubin potok: Pogledajte momenat napada na novinare televizijske ekipe Klan Kosova

Novinarka Ćendresa Belagoši je zadobila povredu glave, a vozač Elsad Sinani povredu leđa

Na automobilu TV Klan Kosova je pričinjena materijalna šteta. Printscreen

H. J. I.

26.12.2022

Novinarka i snimatelj Klan Kosova napadnuti su i povrijeđeni u Zubinom Potoku, naveo je na Twitteru autor emisije "Rubikon" koja se emituje na istom kanalu Adriatik Kelmendi, prenosi Radio Kim.

- Našu televizijsku ekipu danas je u Zubinom Potoku na sjeveru Kosova ponovo napala grupa maskiranih Srba tokom izvještavanja. Novinarka Ćendresa Belagoši je zadobila povredu glave, a vozač Elsad Sinani povredu leđa - naveo je Keljmendi, prenosi Radio Kim.

Na automobilu TV Klan Kosova je pričinjena materijalna šteta.

- Stakla na automobilu su polomljena. Ovo je nečuveno - zaključio je.

Delegacija Evropske unije u Prištini, najoštrije je osudila današnji napad na ekipu Klan Kosova u Zubinom Potoku, poželjevši im brzi oporavak.

- Ovaj i prethodni incidenti koji utiču na rad medija su neprihvatljivi. Mediji imaju svako pravo da izvještavaju. Njihova bezbjednost i sigurnost ne smiju biti ugroženi - naveli su na Twitteru.

Misija OSCE-a na Kosovu je također najoštrije osudila današnji napad na TV ekipu Klan Kosova u Zubinom Potoku. Iz ove Misije podsjećaju da je ovo četvrti napad na medijske profesionalce koji izvještavaju o dešavanjima na sjeveru Kosova od početka decembra.


- Ovi napadi su neprihvatljivi i moraju se odmah zaustaviti. Sigurnost i bezbjednost novinara u obavljanju njihovih profesionalnih dužnosti moraju biti zaštićeni u svakom trenutku. Pozivamo sve da se uzdrže od akata nasilja - poručili su iz OSCE-a.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.