KAD ĆE PASTI SNIJEG

Objavljena meteo-mapa regiona: Prognoza koju su skijaši željno čekali

Od ponedjeljka se očekuje prestanak “januarskog proljeća” i početak “januarske jeseni”

Snijega nema i mnogi se pitaju da li će ga uskoro biti. Facebook

Piše: A. Č.

7.1.2023

Visoke temperature za ovo doba godine napravile su pravu pometnju ovogodišnjoj zimskoj sezoni.

Snijega nema i mnogi se pitaju da li će ga uskoro biti i da li ćemo uopće uživati u njemu, makar na planinama.

Odgovore na ta pitanja nedavno je pokušao da da poznati meteorolog Marko Čubrilo. Kako navodi na svom Facebooku, od ponedjeljka se očekuje prestanak “januarskog proljeća” i početak “januarske jeseni”, a planine regiona konačno dobijaju snijeg.

Hladan front sa Alpa

- Hladan front koji će u ponedjeljak stići do Alpa će istog dana usloviti razvijanje sekundarnog ciklona nad Jadranom. Taj ciklon će se do srijede premjestiti preko regiona.

Kako kaže Čubrilo, to će usloviti pogoršanje uz padavine koje će već u ponedjeljak prijepodne zahvatiti zapadne, južne i jugozapadne predjele, a zatim će se proširiti i nad ostali dio regiona.

- Najobilnije padavine će biti u noći ka utorku i u utorak prijepodne. U ponedjeljak će duvati umjeren i jak do vrlo jak jugoistočni vjetar, na planinama jak južni, a duž južnog i dijela srednjeg Jadrana jugo. Na sjeverozapadu regiona vjetar će biti u okretanju na sjeverozapadni smjer uz umjereno zahlađenje.

A kakva je tačno situacija sa snijegom?

- Sa daljim okretanjem vjetra na sjeverozapadni smjer očekuje se spuštanje snježne granice na oko 800 metara nadmorske visine, pa će konačno planine regiona dobiti snježne padavine, vjerovatno od pet do 10 centimetara, a one preko 1.000 metara nadmorske visine i više.

Ta vijest će, bez sumnje, obradovati skijaše koji nestrpljivo čekaju da konačno osjete ovu zimu.

Čubrilo dalje kaže da će u utorak na sjeveru regiona biti jak sjeverozapadni vjetar, dok će od sredine dana uslijediti prestanak padavina.

Prava zima

- Dnevni maksimum u utorak bit će od +4 do +8 stepeni, što je i dalje iznad prosjeka, ali ne tako ekstremno kao ovih dana. Sredinom sledeće nedelje jutra će biti umjereno hladna, negdje uz slab mraz. Tokom dana maksimum će biti od +5 do +11 stepeni Celzijusa. Četvrtak će vjerovatno donijeti još jedno prolazno pogoršanje, kišu u nižim i snijeg u brdsko-planinskim predjelima, ali će znatno više padavina biti nad zapadom i jugom regiona.

Zatim će nekoliko dana uglavnom biti suho i prohladno, dok je za sledeći vikend moguće novo pogoršanje.

- Maksimumi u drugom dijelu sledeće nedjelje biće od +4 do +11 stepeni, što je i dalje iznad prosjeka.

Sve su svemu, poslije neobično toplog kraja decembra i početka januara, narednih nedjelju dana slijede koliko-toliko normalnije vremenske prilike.

- Biće dosta oblaka uz čestu kišu u nizijama i snijeg na planinama - kaže Čubrilo i dodaje da je moguće da sam kraj mjeseca donese pravu zimu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.