LAKŠE POVREDE

Ovo je muškarac čiji je staford u Zagrebu na ulici izgrizao petogodišnju djevojčicu

Psa ne krive ni pojedini članovi porodice napadnute djevojčice, koji su kratko rekli da je cijela priča prenapuhana

Robert H.: Vlasnik američkog staforda koji je izgrizao djevojčicu. Jutarnji list

H. J. I.

7.1.2023

- Medo nikada nije napadao ljude, baš nikada. Znao je napasti druge pse i mačke, ali ljude nikada. Najvjerovatnije je da se zaigrao, no sumnjam da je išao ugristi dijete.

Rekla je ovo jedna stanovnica ulice Kustošijski venec u Zagrebu za Jutarnji list, u kojoj je prije tri dana američki stafordski terijer napao petogodišnju djevojčicu te je ugrizao za nogu, a policija je zbog nedržanja psa pod nadzorom protiv njegovog 48-godišnjeg vlasnika podnijela kaznenu prijavu zbog tzv. dovođenja u opasnost opće opasnom radnjom.

Policija je jedan od razloga za vlasnikovu krivnju pronašla i u činjenici da je, u trenutku kada mu je pas pobjegao, imao 4,07 promila alkohola u krvi. 

- Sumnja se da je 48-godišnjak svog psa pasmine američki stafordski terijer držao na način koji ugrožava zdravlje i sigurnost ljudi, posebno djece te životinja, omogućivši mu kretanje bez nadzora, a suprotno odredbama Zakona o zaštiti životinja. Naime, 5. januara 2023. oko 16.45 sati, iskoristivši nepažnju osumnjičenog i njegovu alkoholiziranost od 4,07 g/kg alkohola u organizmu, prilikom ulaska osumnjičenog u dvorište njegove kuće u Ulici Kustošijski venec, pas je napustio dvorište, nakon čega je na ulici napao i ugrizao maloljetno dijete pritom joj nanijevši povredu lijeve potkoljenice - izvijestila je policija danas ujutro.


Dijete lakše povrijeđeno

Dijete je, kako saznaje Jutarnji, osim što je pretrpjelo strašan šok, u napadu staforda samo lakše povrijeđeno.

- Djevojčica je zadobila nekoliko manjih i plićih rana donjih ekstremiteta, bez lomova, povreda tetiva i krvnih žila. Puštena je na kućnu njegu uz antibiotike i analgetike, a utvrđeno je da je pas uredno cijepljen - rekli su iz Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj gdje su pregledali djevojčicu nakon napada.

Psa ne krive ni pojedini članovi porodice napadnute djevojčice, koji su kratko rekli da je cijela priča prenapuhana, no u četvrtak poslijepodne susjedima koji su čuli vrištanje ta priča se nije činila bezazlenom.

Naime, koliko je Jutarnji uspio rekonstruirati, djevojčica se Kustošijskim vencem šetala sa svojom tetom; inače ne živi u tome naselju, nego je došla u posjet rodbini. U jednome trenutku napao ju je staford koji je pobjegao iz obližnjega dvorišta Roberta H. (48), a vlasnik je pritom vikao na psa da se vrati u dvorište inače će ga "odvesti u šinteraj".

Pas je najprije prišao djetetu s leđa te skočio na njega pokušavši ga ugristi za leđa, no nije uspio zbog jakne. Teta je tada podigla djevojčicu u zrak, a pas je misleći da je u pitanju neka igra ugrizao dijete za lijevu nogu, na sreću ne jako. Čuvši vrisku, susjedi su pohitali na cestu, a jedan od njih navodno je uzeo nož kako bi otjerao psa.


Pas i ranije lutao bez nadzora

Kako su im komšije rekle, Medo je i prije znao lutati bez nadzora, a u najmanje dva navrata napao je pse koje je susreo na ulici, no kako su komšije rekle, nikada nije napao ljude. Štaviše, u komšiluku ga se, navodno, nisu bojali, nego su mu i davali jesti.

- Ja tu svakoga dana svojega psa šetam i nikada nije bilo problema. Jede mi iz ruke, vjerujte mi - rekao je jedan komšija.

No, puno manje lijepih riječi komšije su su imale za vlasnika Roberta H., koji je, nakon napada svojeg psa u četvrtak, s 4,06 promila završio u policiji i, navodno, poslije na triježnjenju.

Danas se pak automobilom oko 13 sati dovezao kući te nije bio raspoložen ni za kakav razgovor s novinarima koje je zatekao ispred kuće i koji su ga upitali da iznese svoju verziju događaja. "Daj od.....e!" promrmljao je te rekao da ga niko nema pravo snimati i da će podnijeti tužbe jer se pišu neistine. Kada smo dometnuli da on onda kaže što je istina, odbio je.

- U čemu je problem? Ja nemam izjave nikakve. Sve što je policija rekla... Sve što je snimljeno je tajno i nemamo razgovora o tome. Vi snimajte koliko hoćete - rekao je pa automobil uvezao u dvorište, zatvorio kapiju i ušao u kuću.

Medo je, kako saznaju, završio u karanteni azila za životinje u Dumovcu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.