UHVAĆENE NA KRAJU

Ukrajinke u Zagrebu podvaljivale lažne zlatne poluge: Uzele 16.470 eura, ali napravile su veliku grešku

Došli su u poslovnicu u centru Zagreba te su zaposlenici dali "zlatnu" polugu težine 100 grama

Hrvatska: Ukrajinke izvršile prevaru. PU Zagrebačka

S. S. / Jutarnji list

12.1.2023

Još dvije krivotvorene zlatne poluge uspjele su, u poslovnicama u Zagrebu, prodati dvije državljanke Ukrajine starosti 43 i 24 godine, pokazalo se nastavkom kriminalističkog istraživanja.

Sveukupno su tako osumnjičene ukupno od lažnog zlata zaradile 16.472 eura i 15 centi prije nego što su pale u ruke istražitelja.

Sve se odvijalo početkom ovog mjeseca. Policija je najprije obavijestila da dvije Ukrajinke te jednog muškarca iz Armenije (29) sumnjiči za prevaru te krivično djelo "krivotvorenje znakova za obilježavanje robe, mjera i utega“, piše Jutarnji.hr.

Došli su u poslovnicu u centru Zagreba te su zaposlenici dali "zlatnu" polugu težine 100 grama. Ona im je isplatila 5427.15 eura.

Detaljne analize

Naknadno, obavljene su detaljne analize autentičnosti otkupljene poluge putem profesionalnih uređaja za određivanje hemijskog sastava materijala gdje je utvrđeno kako se ne radi o zlatu čistoće kako je navedeno na poluzi već o sirovini koja se inače koristi za krivotvorenje zlatnih poluga.

Policija je osumnjičene brzo pronašla, te su predani pritvorskom nadzorniku. No, nastavili su rad na slučaju te su otkrili da su iste državljanke Ukrajine te još jedna, zasad nepoznata ženska osoba, u trima poslovnicama širom Zagreba prodale dvije poluge. Odnosno, u jednoj nisu uspjele, dok su u dvije druge poslovnice uspješno obavile transakciju.

Tako su, također početkom januara, došle u popodnevnim satima u poslovnicu za otkup zlata na području Trnja. Ovog puta polugu je došla prodati 43-godišnjakinja u pratnji nepoznate žene. Zaposlenicima su predale zlatnu polugu zapakovanu u providni plastični omot, a koja je, kako navodi policija, prema svim vidljivim obilježjima bila autentična. No, zaposlenica putem elektromagnetskog uređaja nije uspjela sa sigurnošću utvrditi da se radi o zlatu, pa je predložila djelimično rezanje poluge kako bi se utvrdila čistoća i autentičnost, na što počiniteljice nisu pristale te su se udaljile. Pritom su zaposlenici rekle kako ne žele da im se poluga reže, jer se boje da bi tako mogla biti smanjena njena vrijednost, te će ju pokušati prodati u drugoj poslovnici.

Nije zlato

Sat vremena kasnije u akciju se dala 24-godišnjakinja, također u pratnji žene čiji identitet policiji još nije poznat. (Naime, prilikom prodaje zlata nužno je ostaviti osobne podatke, no to je obavezan samo prodavatelj, op.a.). Djevojka je s polugom stigla u poslovnicu na Sveticama te je tamo uspjela sklopiti ugovor i isplaćeno joj je 5.480 eura. Nakon što su osumnjičene preuzele novac, otišle su iz poslovnice. Naknadno je oštećeni, putem uređaja za utvrđivanje autentičnosti plemenitih kovina, ispitao autentičnost kupljene poluge te dokazao kako kupljena poluga nije od zlata.

Tu nije bio kraj protivpravnom ponašanju osumnjičene 43-godišnjakinje, sljedećeg dana i ovaj puta u popodnevnim satima, došla je u istu poslovnicu u Sveticama (u kojoj je dan ranije mlađa djevojka prodala "zlato"), s ciljem prodaje još jedne lažne zlatne poluge iste težine od 100 grama. Obratila se zaposleniku i ovog puta je uspjela u svome naumu, sklopila ugovor i domogla se novca. Osumnjičenoj je isplaćeno 5.565 eura nakon čega je otišla iz poslovnice. I tu je tek naknadno provjerom utvrđeno da je riječ o lažnom zlatu, odnosno sirovini koja se koristi za krivotvorenje zlatnih poluga.

Za obje se sumnja da su počinile krivično djelo prevara i krivično djelo "Krivotvorenje znakova za vrijednost". Naknadno je oštećeni putem uređaja za utvrđivanje autentičnosti plemenitih kovina, ispitao autentičnost kupljene poluge te kao i u prvom slučaju shvatio da kupljena poluga nije od zlata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.