PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić: Srbija pred najtežom godinom u modernoj historiji

Vučić je kazao da će se sastati sa specijalnim izaslanicima Njemačke, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Italije i Evropske unije (EU)

Aleksandar Vučić. TANJUG

Anadolija

18.1.2023

Srbija je pred kritičnom godinom, vjerovatno jednom od najtežih u modernoj istoriji u političkom i ekonomskom smislu, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u srijedu na Svjetskom ekonomskom forumu u švicarskom Davosu, javlja Anadolija.

Teški razgovori

Vučić je kazao da će se sastati sa specijalnim izaslanicima Njemačke, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Italije i Evropske unije (EU) radi, kako je kazao, veoma teških razgovora.

- U subotu i nedjelju ćemo se takođe obratiti javnosti sa novim mjerama i reći šta se traži i očekuje od Srbije u vezi sa Kosovom i sankcijama Rusiji - rekao je Vučić.

Srbija, jedan od najbližih saveznika Rusije u Evropi koja teži da postane članica EU-a, do sada se opirala primjeni zapadnih sankcija Moskvi zbog ruskog rata protiv Ukrajine.

Rusija podržava Srbiju u njenom odbijanju da prizna nezavisnost svoje bivše pokrajine Kosovo, koja je važno pitanje koje je nedavno izazvalo nove tenzije između Beograda i Prištine.

Ipak, posljednjih dana uveliko se raspravlja o promjeni u odnosima Srbije i Rusije, posebno nakon Vučićevih izjava.

Odnos sa Rusijom

- Mi smo od samog početka govorili da nismo u mogućnosti i da ne možemo da podržimo invaziju Rusije na Ukrajinu - rekao je Vučić za “Bloomberg“ u intervjuu objavljenom u srijedu.

- Imamo tradicionalno dobre odnose, ali to ne znači da podržavamo svaku odluku ili većinu odluka koje dolaze iz Kremlja - dodao je Vučić.

Ranije ove sedmice, Vučić je također osudio ruske plaćeničke jedinice Wagnera zbog pokušaja da regrutuju vojnike iz Srbije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.