ŠEF DIPLOMATIJE SRBIJE

Ivica Dačić: Ključni dani za Srbiju, štetno je što Vučić razmišlja o ostavci

Moramo preko dijaloga izvući najmanju moguću štetu i najveću moguću korist

Fena

E. Ma.

23.1.2023

Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije kazao je je da su za Srbiju ovo dani od suštinskog značaja za vitalne nacionalne i državne interese.

Istakao je da je neophodno političko i državno jedinstvo po pitanju Kosova, te je naveo da je štetno da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uopšte i pomišlja na ostavku.

- Znam da on to razmišlja da bi odbranio Srbiju, ako nema drugog načina. Ali neće time, možemo samo ako smo jedinstveni i imamo zajednički pristup - rekao je Dačić za Televiziju "Happy".

Ima nepodijeljenu podršku državnog rukovodstva

Uoči današnje sjednice Vlade Srbije o Kosovu, kojoj će prisustvovati i Vučić, Dačić je istakao da je nesumnjivo da predsjednik Srbije ima nepodijeljenu podršku državnog rukovodstva.

On je naveo da podržava pristup Vučića da se učestvuje u dijalogu, sa jasnim rezervama prema onome šta nije u interesu Srbije, te je dodao da onaj ko kaže da treba da se napuste pregovori radi protiv interesa države.

- Srbija mora da, preko dijaloga, izvuče najmanju moguću štetu i najveću moguću korist. Mi smo za stolom, ali sa jasnim stavovima šta je za nas crvena linija. Treba podržati državno rukovodstvo da se dijalog sa Prištinom nastavi, da se dođe do prihvatljivog rješenja, uz poštovanje državnih i nacionalnih interesa - rekao je Dačić.

On je naveo da svaki napadi na predsjednika Srbije na neki način slabi poziciju Srbije u korist njenih neprijatelja. 

Ponude nikada nisu bile dobre

Poručio je i da ponude za Srbiju nikada nisu bile dobre jer su polazile od toga da je Kosovo samostalna i nezavisna država i da je sve bilo sa manje ili više anesteziranja, ali nikada nisu bile onakve da se poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

Dačić je ponovio da je za Srbiju nemoguće da se ponovo pregovara o Zajednici srpskih opština i Briselskom sporazumu, te podsjetio da Srbija želi hitno formiranje ZSO-a, a Priština želi da to izbjegne.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.