DANAS OKO 11:30 SATI

Dvije verzije incidenta na Kosovu u kome je upucan srpski mladić

Policija naglašava da su osumnjičeni pobjegli s mjesta incidenta, dok beogradski mediji pišu kako je ranjeni M. D. iz Leposavića primljen u bolnicu

Automobil kojim je upravljao upucani Srbin. Telegraf.rs

H. J. I.

23.1.2023

Srbijanska i kosovska strana iznijeli su dvije različite verzije događaja koji su dovele do ranjavanja kosovskog Srbina na sjeveru Kosova.

Ured srbijanske vlade za Kosovo saopćio je da su pripadnici specijalne kosovske policije ROSU danas oko 11:30 sati kod "nelegalnog punkta na Bistričkom mostu, na magistralnom putu Kosovska Mitrovica - Leposavić", pucali na automobil u kojem su se nalazila dva Srbina, a jedan od njih je teško povrijeđen i s prostrijelnom ranom prsa je prebačen u bolnicu.

Dva različita saopćenja

Direktor Ureda Petar Petković je u saopćenju istakao da su kosovski specijalci pucali samo zato što Srbi "nisu željeli dopustiti da ih bez ikakve osnove i razloga maltretiraju". Rekao je da "Kurtijevi specijalci nemaju šta tražiti na sjeveru Kosova", te da na punktu "koji je bespravno i nelegalno podignut svakodnevno maltretiraju srpski narod koji tuda prolazi".

Kosovska policija, pak, saopćila je da je njihova jedinica na punktu kod Bistričkog mosta pokušala zaustaviti vozilo u kome su se nalazila dva srpska mladića, ali su oni to odbili i udarili automobilom u policijsku patrolu, na što su policajci reagirali pucajući, prenose prištinski mediji.

Policija naglašava da su osumnjičeni pobjegli s mjesta incidenta, dok beogradski mediji izvještavaju kako je ranjeni M. D. iz Leposavića, sa sjevera Kosova, primljen u bolnicu u Kraljevu, na jugu Srbije.

Tražili povlačenje kosovskih policaja

Srpska lista (SL), sestrinska stranka Srpske napredne stranke srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, zatražila je danas trenutačno povlačenje kosovskih specijalaca sa sjevera Kosova te hapšenje i kažnjavanje policajaca koji su pucali.

Srpska strana insistira na ranijem sporazumu da pripadnici specijalnih snaga kosovske policije i oružanih formacija ne mogu boraviti na Srbima većinski naseljenom sjeveru bez posebne saglasnosti lokalnih vlasti, dok Priština drži da na cijelom teritoriju treba štititi kosovske zakone i ustavni poredak.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.