NAJDUŽI POSTUPAK

U Hagu rasprave o žalbama na presudu Stanišiću i Simatoviću

Oni su proglašeni krivim za pomaganje i podržavanje progona, ubistva, deportacija i prisilno premještanje muslimana i Hrvata u Bosanskom Šamcu 1992.

MMKS

S. S.

24.1.2023

U Hagu se danas raspravljalo o žalbama na prvostepenu presudu bivšim čelnim ljudima Službe državne bezbjednosti u Srbiji Jovici Stanišiću (72) i Franku Simatoviću (72), a sve je počelo iznošenjem završnih riječi odbrane.

Predsjednica Mehanizma u Hagu Grasijela Gati Santana rekla je da će rasprava trajati dva dana, a da je riječ o najdužem procesu u Hagu.

Prva presuda u kojoj se govori o ulogi Srbije

Bivši šef SDB-a Jovica Stanišić i pomoćnik Frank Simatović osuđeni su 2021. godina na 12 godina zatvorske kazne za zločine koje su počinile Crvene beretke u BiH. Riječ je o prvoj presudi koja govori o ulogi Srbije u ratovima u BiH i Hrvatskoj.

Oni su proglašeni krivim za pomaganje i podržavanje progona, ubistva, deportacija i prisilno premještanje muslimana i Hrvata u Bosanskom Šamcu 1992. godine.

Stanišev advokat Vejn Jordaš (Wayne Jordash) kazao je da optuženi nije bio upoznat sa takvim zločinima, ali da nisu navedene osobe koje su izvršile te zločine niti da je pojašnjena veza Stanišića s njima.

Nalaze se u pritvoru

Podsjećamo, Stanišić i Simatović su 2013. godine, nakon prvog suđenja, oslobođeni krivice, a nakon čega su tužioci uložili žalbu, da bi 2015. godine se poništila prvostepena presuda. Ponovljeni proces je počeo 2017. a okončan 2021. godine i tada su proglašeni krivim.

Nakon izricanja presude od 2021. godine Stanišić i Simatović se nalaze u pritvoru u Ševeningenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.