STAVOVI

Aleksandar Popov za "Avaz": Srbija je prelomila na pravu stranu

Prvi put sam, da vam pravo kažem, nakon što sam čuo Vučićevo izlaganje, zadovoljan otišao na spavanje

Popov: Ako ostajemo na evropskom putu, konačno ćemo demokratizovati zemlju. Printscreen

Alen Bajramovic

25.1.2023

Došao je trenutak u kojem se Srbija mora suočiti s istinom te do kraja verificirati ono što je godinama, korak po korak, stvarano na terenu.

Ovo je za “Avaz” kazao Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada, komentirajući usaglašeni stav Vašingtona i Brisela da od ispunjavanja plana za Kosovo zavisi evropska budućnost Srbije.

Ruska agresija

Popov podsjeća da dugogodišnju krizu u odnosima s Kosovom prati emotivni odnos da je “Kosovo kolijevka srpstva” ili “najskuplja srpska riječ”, zbog čega u vrijeme predsjednika Koštunice i Tadića nije mogao biti napravljen ni korak ka rješenju. Sada je sve ubrzala ruska agresija na Ukrajinu, a Evropa i SAD nastupaju sihronizirano.

- Finale je da je u Prištinu i Beograd došao Derek Šole (Derek Chollet), viši savjetnik u Stejt departmentu, pa krenuo u otvoreno zavrtanje ruku. Rekao je šta mora da se uradi. Ako se to uradi, onda ćete imati benefite, a ako ne… Vučić je u posljednjem obraćanju naciji rekao šta slijedi – prekid evropskih integracija, prekid i povlačenje investicija, fondova, totalna izolacija. To smo već vidjeli u vrijeme Miloševića - pojasnio je Popov.

Istina u lice

Od Srbije se očekuje da prihvati plan iza kojeg je stalo svih 27 članica EU, čak i onih pet koje nisu priznale nezavisnost Kosova. Predsjednika Srbije sad napadaju, kako je kazao, “dobrovoljni davaoci tuđe krvi”, desničari koji ga proglašavaju izdajnikom.

- Na način da saspe istinu u lice naciji mislim da je Vučić postigao da se ljudi koji normalno misle drugačije osjećaju. Prvi put sam, da vam pravo kažem, nakon što sam čuo njegovo izlaganje, zadovoljan otišao na spavanje. Plašio sam se da će otići na neracionalnu stranu – “ne damo Kosovo” i “braća Rusi”. Ako se riješi pitanje Kosova, onda više nema velikih nacionalnih, već se vraćamo domaćim temama. Ako ostajemo na evropskom putu, konačno ćemo demokratizovati zemlju. Srbija je u ovom trenutku prelomila na pravu stranu - istakao je Popov.

Šta je s BiH

Dok se, koliko god se sa strane činilo neizvjesnim, Srbija i Kosovo kreću ka konačnom rješenju spora, očekujući i ogromnu finansijsku pomoć za napore koje čine, Popov nije siguran hoće li se EU i SAD posvetiti i rješavanju problema u BiH. Za našu zemlju je, podsjeća, emotivno vezan.

- Velika mi je enigma zašto je Bosna tako dugo prepuštena sama sebi. Incko (Inzko) je deset godina primao platu, a nije se miješao u svoj posao, da bi stvari otišle toliko daleko u disoluciji da je sad teško i zamisliti konsolidaciju te zemlje - kazao je Popov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.