INFLACIJA

Cijene osnovnih životnih namirnica: BiH najjeftinija u regionu

Očekivano, najpovoljnije cijene su u BiH te ponegdje u Srbiji, iako ni te razlike nisu drastične kada se porede sa cijenama u Hrvatskoj

Cijene osnovnih životnih namirnica su drastično porasle. Printscreen

H. J. I.

26.1.2023

Građani Hrvatske danima raspravljaju o tome kako su cijene mnogih proizvoda više nego u bogatijim državama Evropske unije. Cijene u trgovinama Slovenije, Italije, pa čak i Njemačke, često su ispod cijena u Hrvatskoj, a plaće u ovoj članici EU su puno manje.

Sada je cijene u Hrvatskoj vrlo lako usporediti sa cijenama u drugim zemljama EU s obzirom da su i oni prešli na euro od Nove godine. 

Uspoređujući cijene osnovnih životnih namirnica, u Hrvatska u većini slučajeva ima daleko veće cijene nego zemlje EU poput Italije, Slovenije, Austrije i Mađarske. 

Brojne cijene su više nego u Sloveniji i, očekivano, Srbiji i BiH. Primjetno je i kako mađarske cijene više nisu toliko značajno niže od hrvatskih (a neke su i više) iako je zadnjih dvadeset godina bio popularan trend obavljanja kupovine upravo u Mađarskoj jer su tamošnje cijene bile znatno niže nego u Hrvatskoj.

Usporedba cijena osnovnih životnih namirnica u državama EU. Index.hr

Kada je riječ o artiklima iz neprehrane, u prvom redu higijenskim potrepštinama, po visini cijena prednjači Austrija, iako ju Hrvatska na tabeli prati u stopu i razlike između cijena proizvoda nisu drastično velike. Uspoređujući cijene namirnica u Hrvatskoj s onima u Italiji i Sloveniji, bit će zanimljivo vidjeti hoće li brojni Istrijani nastaviti kupovati u Kopru i Trstu.

Očekivano, najpovoljnije cijene su u BiH te ponegdje u Srbiji, iako ni te razlike nisu drastične pa je upitno koliko su isplative za kupce iz Hrvatske, kao što su to bile do prije nekoliko godina.

Usporedba cijena u Hrvatskoj, BiH i Srbiji. Index.hr

Index.hr je radio analizu tako što je posjetio neke od najvećih trgovinskih lanaca u zemljama EU ali i BiH, odnosno Srbiji i Hrvatskoj. 

Prema posljednjim podacima Ministarstva trgovine FBiH litra mlijeka košta 2,40 KM, kila šećera 2,20 KM, litra ulja 4,34 KM dok ćete za kilu banana morati izdvojiti 3,17KM. 

Kila jabuka košta 1,86 KM, mliječna čokolada 100 grama 1,93 KM, margarin 500 grama 3,40 KM, kila brašna 1,49KM, piva (sve vrste) 2,60KM, kafa 200 grama 3,40 KM, tvrdokorni sir 500 grama 9,41 KM dok ćete a 10 jaja morati izdvojiti 3,60KM. 

Nema podataka kada su u pitanju cijene vegete, tjestenine i kroasana. 

Kada su u pitanju higijenske potrepštine, litar detrženta za suđe košta 2,40KM dok litar detrdženta za rublje košta 4,18 KM. 




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.