TURSKI PREDSJEDNIK

Erdoan: Podržavamo Kosovo na njegovom NATO i EU putu

Erdoan je rekao da se Turska nada da će proces dijaloga Kosova sa Srbijom biti okončan na način koji će osigurati trajni mir i stabilnost u regionu

Kurti i Erdoan: Sastali se u Istanbulu. Anadolija

Anadolija

3.2.2023

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je danas da je njegova zemlja spremna da pruži podršku procesu dijaloga između Kosova i Srbije ako bude zatraženo, javlja Anadolija.

- Turska je spremna da pruži svu vrstu podrške miru i stabilnosti našeg regiona i da pruži neophodan doprinos ako to strane zatraže - rekao je Erdoan na konferenciji za novinare sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem u Istanbulu.

Kazao je da se Turska nada da će proces dijaloga Kosova sa Srbijom biti okončan na način koji će osigurati trajni mir i stabilnost u regionu.

Istakao je da je Turska nastavila ulagati napore kako bi Kosovo dostiglo poziciju koju zaslužuje na međunarodnoj sceni.

- U tom smislu, podržavamo viziju Kosova da se pridruži NATO-u, Vijeću Evrope i Evropskoj uniji - rekao je turski predsjednik.

Erdoan je također kazao da je zatražio od Kurtija da poveća saradnju s Turskom protiv aktivnosti terorističke organizacije FETO, koja stoji iza pokušaja državnog udara 2016. u Turskoj.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.