SAOPĆENJE PREMIJERA

Kurti: "Bošnjacima i Albancima u Srbiji ista prava kao Srbima na Kosovu"

Prava nevećinskih zajednica u našim državama odražavaju našu demokratiju i razvoj kao društva

Albin Kurti. Valdrin Xhemaj/PIXSELL

N. Aj.

4.2.2023

Premijer Kosova Albin Kurti primio je danas predstavnike bosanske i albanske zajednice, koji žive u Srbiji, a koji su zatražili reciprocitet u pravima koje imaju Srbi na Kosovu.

Kako je saopćeno iz kabineta premijera, iz delegacija Stranke demokratske akcije Sandžaka na sastanku kod premijera su bili predsjednik Sulejman Ugljanin, poslanice Enisa Imamović i Selma Kučević i poslanik u Skupštini Srbije i predsjednik Partije demokratskog djelovanja Šaip Kamberi, koji su Kurtija informirali o zabrinutostima i problemima sa kojima se suočavaju.

Demokratska država

Kurti ih je informisao o elementima evropskog prijedloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

- Prava nevećinskih zajednica u našim državama odražavaju našu demokratiju i razvoj kao društva. Za razliku od Srbije, pošto je Freedom House svrstava u državu sa hibridnim režimom, Republika Kosovo je demokratska država sa pravima i slobodom za sve - naglasio je Kurti.


Kurti sa delegacijom. Printscreen

Dodao je da različite zajednice treba tretirati bez razlike u okviru univerzalnih principa i u punom skladu sa standardima Evropske unije.

Reprocitet prava

- Imamović, Kučević i Kamberi su zajedno sa Ugljaninom istakli da su nezadovoljni položajem Bošnjaka i Albanaca uopšte, a posebno u opštinama Novi Pazar, Tutini i Sjenica u Sandžaku, kao i Preševo, Medveđa i Bujanovci u Preševskoj dolini. Oni su tražili reciprocitet prava sa Srbima u Republici Kosovo – navodi se u saopćenju.

Sagovornici su se usaglasili da za trajni mir i sigurnost na Zapadnom Balkanu treba da postoji simetrija prava, a ne privilegovan pristup manjini ili zajednici. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.