PODGORICA

Đukanović i Osmani: Crna Gora i Kosovo posvećeni evropskim vrijednostima

Đukanović se osvrnuo i na dešavanja u odnosima Kosova i Srbije

Vjosa Osmani i Milo Đukanović. Anadolija

H. J. I.

7.2.2023

Crna Gora je zemlja koja drži do regionalne saradnje, a konstanta u odnosima između Crne Gore i Kosova je posvećenost evropskim vrijednostima, poručio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

Kazao je to nakon sastanka sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani, koja danas boravi u posjeti Crnoj Gori.

Međudržavna saradnja

Đukanović je podsjetio da je riječ o prvoj zvaničnoj posjeti predsjednice Kosova Crnoj Gori od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

- Ubijeđen sam da će dobra frekvencija i dijalog doprinositi unapređenju kvalitetnog dobrosusjedstva i međudržavne saradnje. Konstanta u odnosima između dvije države jeste posvećenost evropskim vrijednostima - kazao je Đukanović.

Poručio je da je to jedini put da se učvrsti stabilnost.

- Razumijemo ambicije Kosova da postane članica Savjeta Evrope, da bude dio partnerstva za mir i dobiju status kandidata za EU. Ne samo da razumijemo, mi to i podržavamo. Nadamo se da će EP prihvatiti preporuku odbora i obezbijediti bezvizni režim za građane Kosova. Od toga u kojoj mjeri građani mogu da se upoznaju sa EU, u toj mjeri ćemo mi moći da afirmišemo EU vrijednosti i ciljeve regiona - rekao je Đukanović.

Istakao je da su razgovarali o bilateralnim pitanjima, i ocjeni da su odnosi prijateljski, ali da kao i u svim odnosima postoji prostor za unapređenje.

- Ostaje da radimo na jasnijoj vidljivosti i ustavnoj legitimaciji crnogorske manjine na Kosovu. Pozdravljamo ono što je na Kosovu napravljeno od moje posjete do danas. Već su stvoreni uslovi za bolju vidljivost crnogorske manjine u kosovskim organima - istakao je Đukanović.

Izazovno vrijeme

Osvrnuo se i na dešavanja u odnosima Kosova i Srbije.

- Uvjereni smo da može doći do pravnoobavezejućeg sporazuma. Podržavamo Kosovo. To činimo i u odnosima sa Srbijom - istakao je Đukanović.

Vjosa Osmani je kazala da kao dvije nezavisne suverene zemlje, odnosi Kosova i Crne Gore su posebniji zbog međuljudskih odnosa, ali i zbog angažmana albanske zajednice Crnoj Gori i crnogorske zajednice na Kosovu.

- Istina je da se sastajemo u izazovnom vremenu za cijeli kontinent. Zato je važno da se ova posjeta događa u prijateljskoj zemlji - navela je Osmani.

Istakla je da je u interesu obje države da nastave put ka punom članstvu u evropskim strukturama.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.