PREMIJER KOSOVA

Kurti posjetio vojnu bazu turskog KFOR-a u Prizrenu

Republika Kosovo i njen narod su uz Republiku Tursku i turski narod i u najvećoj spremnosti za podršku, navode Kurti i Mehaj

Kurti tokom posjete. Vlada Kosova

A. O.

10.2.2023

Kosovski premijer Albin Kurti i ministar odbrane Armend Mehaj posjetili su vojnu bazu turskog KFOR-a u Prizrenu.

Kako je saopćeno iz Vlade Kosova, u bazi su ih primili komandant turskog kontingenta pukovnik Recai Jilmaz (Yılmaz), generalni konzul turskog Konzulata u Prizrenu Dželal Dogan (Celal), zamjenica ambasadora Turske na Kosovu Sejda Ajdin Ćimenli (Seyda Aydin Cimenli) i vojni ataše Turske na Kosovu pukovnik Ćagdaš Akif Kahraman (Cagdas Akif Kahraman).

Najdublje saučešće

Premijer Kurti i ministar Mehaj još jednom su izrazili najdublje saučešće žrtvama razornog zemljotresa koji su u ponedeljak pogodili jug Turske.

- Republika Kosovo i njen narod su uz Republiku Tursku i turski narod i u najvećoj spremnosti za podršku - naveli su oni.

Specijalisti za potragu

U saopćenju Vlade se ističe da se kontingent Kosovskih sigurnosnih snaga, koji se sastoji od specijalista za urbanu potragu i spašavanje, jedinice hitne medicine i jedinice K9, već se nalazi u područjima pogođenim zemljotresom i da će im se večeras pridružiti još jedna grupa iz nacionalne garde.

Dodaje se da su se solidarnosti i institucionalnoj podršci pridružili i građani Republike, koji su počeli da šalju pomoć turskom narodu na dobrovoljnoj i humanitarnoj osnovi. Tokom ove posjete, premijer Kurti je izbliza vidio prikupljanje i pakovanje pomoći namijenjene područjima s najvećom potrebom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.