ZAGREB

Krišto i Plenković: U fokusu intenziviranje saradnje BiH i Hrvatske

Tokom susreta istaknuto je da se radi o dvije susjedne i prijateljske države koje dijele skoro hiljadu kilometara granice

Borjana Krišto i Andrej Plenković. Vijeće ministara

H. J. I.

16.2.2023

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto tokom službenog posjeta Republici Hrvatskoj razgovarala je danas u Zagrebu s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem o unapređenju bilateralne saradnje.

Predsjedavajuća Krišto istakla je kako je njena prva službena posjeta upravo Zagrebu i Republici Hrvatskoj te da je treba posmatrati u kontekstu prijateljskog odgovora Bosne i Hercegovine na politiku saradnje, dobronamjernosti i pomoći koja kontinuirano dolazi od Vlade i institucija Republike Hrvatske. Zahvalila je Evropskom vijeću i premijeru Plenkoviću na njegovom ličnom angažmanu i podršci Bosni i Hercegovini u evropskim institucijama prilikom sticanja kandidatskog statusa BiH u decembru prošle godine.

Susjedne i prijateljske države

Tokom susreta istaknuto je da se radi o dvije susjedne i prijateljske države koje dijele skoro hiljadu kilometara granice, što iziskuje jačanje institucionalne saradnje i partnerskih odnosa na obostranu korist.

Predsjedavajuća Krišto i premijer Plenković usaglasili su se da bilateralne odnose Hrvatske i BiH u sljedećem periodu treba podignuti na viši nivo intenziviranjem saradnje na zajedničkim infrastrukturnim projektima, jačanjem trgovinskih i ekonomskih veza, kao i prenošenjem iskustava Hrvatske u procesu pristupanja Evropskoj uniji i NATO savezu.

U tom ozračju razgovarano je i o predstojećoj zajedničkoj sjednici Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske, koja je obostrano ocijenjena kao važan iskorak u jačanju povjerenja, stabilnosti i potvrde evropskih vrijednosti u regionalnim odnosima.

Podrška Hrvatske neupitna

Premijer Plenković je rekao da Vlada Republike Hrvatske šalje poruku uvažavanja BiH, njene suverenosti i teritorijalne cjelovitosti. Dodao je kako je neupitna i vidljiva hrvatska podrška evropskom putu Bosne i Hercegovine te naglasio da će Hrvatska uvijek biti uz Bosnu i Hercegovinu i Hrvate u BiH.

Predsjedavajuća Krišto je naglasila posvećenost Vijeća ministara BiH reformama u procesu pridruživanja Evropskoj uniji i jačanju regionalne saradnje. Istakla je da uspjeh Bosne i Hercegovine treba doći iznutra, dogovorom legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda o temeljnim političkim pitanjima, kako bi zemlja krenula naprijed i građani osjetili boljitak u svakodnevnom životu. Izrazila je lično uvjerenje da će se započeti pozitivni politički procesi formiranja vlasti na svim nivoima uspješno okončati, kako bi se stvorilo pozitivno političko ozračje za nastavak reformi i težište rada svih nivoa vlasti fokusiralo na evropski put Bosne i Hercegovine. Istakla je važnost opredjeljenja partnera u vlasti u vezi s aktivnostima završetka ograničene reforme izbornog zakona u BiH, naglasivši čvrsto opredjeljenje da se taj proces završi u dogovorenom roku od šest mjeseci.

Historijski događaj za Hrvatsku

Sagovornici su tokom sastanka razmijenili mišljenja o daljnjoj saradnji i nastavku podrške i pomoći Hrvatima u BiH. Predsjednik Vlade Plenković poručio je da će Hrvatska snažno podupirati Hrvate u BiH i njihove projekte, bilo da se radi o zdravstvu, obrazovanju ili pravima branitelja.

Predsjedavajuća Krišto još jednom je čestitala predsjedniku Vlade Hrvatske Plenkoviću na ulasku Republike Hrvatske u Šengen i Eurozonu, ocijenivši da je riječ o historijskim dogođajima za građane Hrvatske. Naglasila je važnost rješavanja pitanja prelaska granice prema Hrvatskoj za EU državljane u pograničnim područjima BiH, koji su poslovno, ekonomski i porodično oslonjeni na Republiku Hrvatsku.

PRedsjedavajuća Krišto i premijer Plenković su se usaglasili oko strateške važnosti projekta Južna interkonekcija. Utvrđeno je kako na temelju postojećih dobrih praksi unutar BiH treba omogućiti sve pretpostavke kako bi se u što skorije vrijeme osigurala energetska sigurnost u okvirima ovoga važnog projekta.

Podsjećamo, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj na poziv premijera Plenkovića, te će se tokom dana susresti i s predsjednikom Sabora RH Gordanom Jandrokovićem i predsjednikom RH Zoranom Milanovićem. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.