REKAO SEIZMOLOG

Josip Stipčević: Zemljotres u Hrvatskoj nema nikakve veze sa zemljotresom u Turskoj

Područje oko Rijeke seizmički je aktivno pa se u njemu zemljotresi slične jačine kao što je današnja mogu očekivati svakih 15-ak godina

Današnji zemljotres nije mogao da uzrokuje neke ozbiljnije štete. Twitter

Z. K.

16.2.2023

Zemljotres od 4,8 stepeni po Rihteru, koji je u 10:47 sati zatresao Hrvatsku pokrenuo je špekulacije i strahove da bi mogao biti povezan sa nedavnim razornim zemljotresom u Turskoj. Ipak, to nije istina. 

Nisu povezani

Naime, područje oko Rijeke seizmički je aktivno pa se u njemu zemljotresi slične jačine kao što je današnja mogu očekivati svakih 15-ak godina.

Zemljotres koji se dogodio prije 10 dana u Turskoj previše je daleko da bi mogao prouzrokovati zemljotrese na rasjednim sistemima u Hrvatskoj.

- Rasjedi u Turskoj i Hrvatskoj nisu ni na koji način povezani. Pomak na jednom ne može gotovo nikako da utječe na pomake u drugom - rekao je za Index hrvatski seizmolog dr. sc. Josip Stipčević s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

- Pogotovo se to ne može dogoditi u tako kratkom razdoblju. Između Turske i Hrvatske ima oko 1.500 km. Nakon nekog većeg zemljotresa sistem prirodno nastoji da se vrati u ravnotežu. U tom procesu on može da poveća naprezanja na nekom drugom rasjedu. Međutim, taj proces je vrlo spor i može trajati hiljadama godina. 

Mehanizmi djelovanja

Čak i tako jak zemljotres kakav se dogodio u Turskoj ne bi trebalo da utječe na dešavanja u Hrvatskoj, čak ni u takvom procesu. Mogao bi eventualno da utječe regionalno - dodao je seizmolog.

Kada je riječ o bližim rasjedima, na primjer onim kod Siska i kod Zagreba, neka korelacija može da postoji, ali i tu povezanost potrebno je istraživati da bi se potvrdila.

- Teško je odrediti koji su mehanizmi djelovali u zemljotresima u Hrvatskoj, ali u ovom slučaju ne može biti veze s Turskom - dodao je Stipčević, naglasivši kako današnji zemljotres nije mogao da uzrokuje neke ozbiljnije štete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.