ZAGREB

Plenković i ukrajinski ambasador zapalili svijeće povodom godišnjice agresije na Ukrajinu

Pohvalio je ukrajinsko državno vodstvo i vojni otpor kojeg su pružile Oružane snage Ukrajine ruskom agresoru

Andrej Plenković zapalio svijeću. Twitter

N. Aj.

24.2.2023

U povodu obilježavanja prve godišnjice ruske agresije na Ukrajinu, premijer Hrvatske Andrej Plenković posjetio je Ambasadu Ukrajine u Zagrebu te je zajedno s ambasadorom Vasiljem Kiriličem zapalio svijeće za žrtve agresije.

Plenković je izjavio kako paljenjem svijeća na godišnjicu ruske agresije na Ukrajinu želi poslati poruku podrške ukrajinskom narodu i državi.

Borba za slobodu

- Uvjereni smo da će njihova borba za slobodu, koja je pravedna, uspjeti. Važno je da cijela zapadna, demokratska međunarodna zajednica bude ustrajna i uporna u iskazivanju potpore koja se utjelovila u političkoj, ekonomskoj, financijskoj, humanitarnoj i vojnoj pomoći Ukrajini - izjavio je Plenković, prenosi Anadolija.

Dodao je kako je agresija Rusije na suverenu Ukrajinu protivna svim međunarodnim pravima te podsjetio kako je napadom na Kijev u prvim danima rata "režim Vladimira Putina imao za cilj u nekoliko dana svrgnuti demokratski izabranu vlast i postaviti neku drugu vlast".

Pohvalio je ukrajinsko državno vodstvo i vojni otpor kojeg su pružile Oružane snage Ukrajine ruskom agresoru te izrazio nadu da će Ukrajina što prije osloboditi okupirani dio svog državnog teritorija.


- Želimo da Ukrajina što prije ponovno bude zemlja zadovoljnih, sretnih ljudi, zemlja koja će se obnoviti i zemlja koja će se integrirati u europsku obitelj - kazao je hrvatski premijer.

"Pobjeđuje onaj ko se brani"

Ambasador Kirilič zahvalio se Hrvatskoj na pomoći koja je do sada pružena Ukrajini.

- Ko se brani, ko brani svoju zemlju i porodicu ne može biti kriv. Uvijek pobjeđuje onaj ko se brani - istaknuo je Kirilič.

Članovi ambasade Ukrajine i Vlade Hrvatske zajednički su zapalili svijeće za sve nastradale u jednogodišnjem ratnom sukobu koji se vodi na teritoriju Ukrajine.

Povodom godišnjice ruske agresije, na svim hrvatskim državnim institucijama, uz hrvatske istaknute su i ukrajinske državne zastave.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.