BEOGRAD

Dačić: Ne podržavamo uvođenje sankcija Rusiji

On je naveo kako je Vučić međunarodnim zvaničnicima dao do znanja da neće pristati na priznavanje nezavisnosti Kosova ni ulazak Prištine u UN

Dačić: Naše temeljno načelo. Twitter

Z. K.

24.2.2023

Srbijanski šef diplomatije Ivica Dačić kazao je da Beograd smatra pogrešnim narušavanje teritorijalnog integriteta bilo koje države, ali da ne podržava uvođenje restriktivnih mjera prema Rusiji, i to danas, kad je i u srpskoj prijestonici obilježena godišnjica početka ruske invazije na Ukrajinu.

Težak dan

- Protivljenje narušavanju teritorijalnog integriteta smo zastupali kada se radilo o Ukrajini, Španiji, Kipru jer je to naše temeljno načelo, kakvo važi i što se tiče Kosova - rekao je Dačić novinarima poslije sastanka s ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem, javila je agencija FoNet.

Dačić je izjavio da predsjednika Aleksandra Vučića u ponedjeljak očekuje u Briselu “strašno težak dan” zbog razgovora o Kosovu.

On je naveo kako je Vučić međunarodnim zvaničnicima dao do znanja da neće pristati na priznavanje nezavisnosti Kosova ni ulazak Prištine u Ujedinjene nacije.

- Zajednica srbijanskih općina (ZSO) na Kosovu nije tema o kojoj će se ponovo pregovarati, već se ona treba formirati na osnovu Briselskog sporazuma. Kosovski premijer Albin Kurti ne spominje ZSO, ali njeno stvaranje mora prethoditi svakom dogovoru - izjavio je Dačić uoči sastanka u Briselu, na kojem EU od Beograda i Prištine očekuje prihvatanje sporazuma o Kosovu.

Ključna faza

Dijalog Srbije i Kosova je u ključnoj fazi i na prekretnici, a EU očekuje da će Beograd i Priština prihvatiti evropski plan za rješavanje kosovskog pitanja, poruke su visokih evropskih zvaničnika Beogradu i Prištini, upućene ranije uoči sastanka na vrhu u Briselu 27. februara.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti, uprkos protivljenju nekim dijelovima i hodogramu ponuđenih rješenja u francusko-njemačkom planu za Kosovo, koji je EU preuzela kao svoj, potvrdili su učešće u novom krugu dijaloga. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.