SLUŽBENA POSJETA

Zoran Milanović nakon sastanka sa kosovskom ministricom: Očekujem da sve članice EU priznaju nezavisnost Kosova

Predsjednik Milanović potvrdio je ministrici Gervala-Švarc, da je Kosovo uvijek imalo i može nadalje računati na čvrstu podršku Republike Hrvatske

Sa održanog sastanka. Ured predsjednika Hrvatske

H. J. I.

7.3.2023

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je danas Doniku Gervala-Švarc (Gërvalla-Schwartz), potpredsjednicu Vlade i ministricu vanjskih poslova i dijaspore Republike Kosova koja boravi u službenoj posjeti Republici Hrvatskoj.

Na sastanku u Uredu Predsjednika Republike, Milanović i Gervala-Švarc, razgovarali su o bilateralnim odnosima Hrvatske i Kosova, aktualnom planu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, članstvu Kosova u Ujedinjenim narodima i ostalim međunarodnim organizacijama te o euroatlantskim perspektivama Kosova.

Predsjednik Milanović potvrdio je ministrici Gervala-Švarc, da je Kosovo uvijek imalo i može nadalje računati na čvrstu podršku Republike Hrvatske kada je riječ o međunarodnoj afirmaciji kosovske nezavisnosti te euroatlantskim perspektivama Kosova.

- Očekujemo da sve članice Evropske unije priznaju nezavisnost Kosova - poručio je predsjednik Milanović.

Isto tako, pozdravio je napore koji idu u smjeru normalizacije odnosa između Kosova i Srbije što bi osiguralo dugoročnu stabilnost u jugoistočnoj Evropi i evropsku perspektivu cijeloj regiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.