KRAJEM DECEMBRA

Milanović poslao pismo Plenkoviću: Hrvatskoj se ne dopušta sudjelovanje u operaciji EUFOR Althea

Ovakvim pristupom tijela Evropske unije tretiraju Republiku Hrvatsku, svoju punopravnu članicu, na neprihvatljiv način, navodi se u pismu

Zoran Milanović i Andrej Plenović. Printscreen

H. J. I.

9.3.2023

Ured predsjednika Republike Hrvatske objavio je danas pismo koje je Zoran Milanović uputio premijeru Andreju Plenkoviću 22. decembra, predlažući sastanak radi rješavanja problema u području vanjske politike, odbrane i nacionalne sigurnosti, na koje do danas nije odgovoreno.

- Predsjednik Vlade RH ne samo da nije odgovorio na pismo Predsjednika Republike, nego nije pokazao ni interes za sastanak i razgovor, čime izravno onemogućuje rješavanje problema u području vanjske politike, odbrane i nacionalne sigurnost te šteti usklađenom djelovanju hrvatske državne vlasti - ističu u saopštenju iz Ureda predsjednika.

Za godinu dana uputio sedam dopisa

Podsjećaju da je Milanović u proteklih godinu dana uputio sedam dopisa Plenkoviću u cilju rješavanja problema u području vanjske politike, odbrane i nacionalne sigurnosti, "ali predsjednik Vlade RH nije odgovorio niti na jedan, odnosno nije pokazao ni najmanje interesa da se ti problemi počnu rješavati".

Milanović je naveo u pismu da se Hrvatskoj ne dopušta sudjelovanje u operaciji EUFOR Althea u Bosni i Hercegovini, u kojoj sudjeluju čak i države koje nisu članice EU-a.

- Ovakvim pristupom tijela Evropske unije tretiraju Republiku Hrvatsku, svoju punopravnu članicu, na neprihvatljiv način i tome se moramo suprotstaviti. Na žalost, po ovom su pitanju također izostale konsultacije i dogovor - stoji u pismu.

Izostanak komunikacije i dogovora

Milanović u pismu poslanom Plenkoviću u decembru piše, između ostalog, da mu je, prema Ustavu, dužnost brinuti za redovno i usklađeno djelovanje te stabilnost državne vlasti u Hrvatskoj te ocjenjuje kako, "na žalost, hrvatska državna vlast, barem kada su u pitanju vanjska politika, odbrana i nacionalna sigurnost, ne djeluje usklađeno niti se radi o redovitom stanju".

Kao primjer naveo je da na području vanjske politike Vlada "povremeno preuzima određene inicijative i obaveze bez našeg prethodnog razgovora i pokušaja zauzimanja zajedničkog stava, što je suprotno našoj ustavnoj obavezi da sarađujemo u oblikovanju i provođenju vanjske politike".

Dodao je da se "zbog izostanka komunikacije i dogovora" ne provodi rotacija niti popuna upražnjenih mjesta šefova diplomatskih i drugih predstavništava Hrvatske u inostranstvu te naveo da "zato na današnji dan imamo četiri prazna mjesta, dok je čak 45 šefova predstavništava na dužnosti duže od uobičajenog mandata od četiri godine, pri čemu su neki ušli i u osmu godinu mandata".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.