PREMIJER HRVATSKE

Plenković odgovorio Milanoviću: Šalje pisamce da bi skrenuo pažnju sa svoje porodice

To pismo nije on pisao nego neko iz njegovog ureda ko još ima koliko-toliko dostojanstva, rekao je Plenković

Andrej Plenković. Index.hr

H. J. I.

9.3.2023

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović uputio je premijeru Andreju Plenkoviću pismo još 22. decembra 2022. godine kojim je predložio sastanak na kojem bi pokušali riješiti probleme u području vanjske politike, odbrane i nacionalne sigurnost.

"Ostaviti lične odnose po strani"

- Uvjeren sam da ćete se složiti kako je naša dužnost staviti lične odnose po strani i ispuniti naše ustavne oabveze u interesu Republike Hrvatske - napisao je Milanović.

Plenković na pismo Predsjednika Republike nije odgovorio, a na današnjoj press konferenciji se osvrnuo na njega.

- Ta neka igrica Dr. Jekyll i Mr. Hyde da bi prekrio neke teme koje se tiču njegove porodice. Nema tu nikakvih ličnih odnosa i oni su nebitni. Postoje politički odnosni između institucija, a politika je kako siješ tako žanješ. Radi se o temama koje pokrivaju ministri Banožić i Medved koje on vrijeđa na dnevnom nivou. Ja sam i ranije slao pismene prijedloge, još nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali tada nije bilo interesa - rekao je Plenković i dodao:

"Pismo nije pisao Milanović"

- On se u tom svom pisamcu osvrće na to da Vlada samostalno zauzima stajališta u nekim politika, ali kako da sarađujemo s nekim koji ima proruske stavove. Sjetite se samo briljantne blokade Švedske u NATO-u. Što se tiče SOA-e, Banožić je predložio osobu, ali odgovora nema, kao i za brojne druge ambasadore. To pismo nije on pisao nego neko iz njegovog ureda ko još ima koliko-toliko dostojanstva. Ne može se jednoga dana nekoga vrijeđati, a drugi dan pozivati na sastanak.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.