SPECIJALNI IZASLANIK SAD

Eskobar: Konačni dogovor Srbije i Kosova mogao bi se ostvariti do kraja godine

Eskobar je naglasio da se sada ne govori o međusobnom priznavanju Kosova i Srbije već o normalizaciji njihovih odnosa

Gabrijel Eskobar. Printscreen

H. J. I.

16.3.2023

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) kazao je danas u Beogradu da bi se konačni dogovor o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova mogao ostvariti do kraja ove godine te da misli kako je to potpuno moguće.

Na konferenciji za novinare u ambasadi SAD na kraju posjete Beogradu, Eskobar je rekao da je Zajednica srpskih općina dio ranije potpisanih sporazuma i međunarodna obaveza koja se mora ispuniti, ali i izrazio uvjerenje da je njeno formiranje sada bliže nego pije mjesec dana.

Međusobno priznanje

Odgovarajući na pitanja novinara, Eskobar je naglasio da se sada ne govori o međusobnom priznavanju Kosova i Srbije već o normalizaciji njihovih odnosa, prenosi Beta.

Eskobar je pozvao obje strane da budu veoma ozbiljne, fleksibilne i konstruktivne u traženju novih mogućnosti i da imaju viziju i iskoriste priliku koju im daju Evropa i SAD.

Eskobar je u Beograd došao uoči sastanka čelnika Kosova i Srbije u Ohridu 18. marta, a u petak će posjetiti Kosovo.

Sastanak s Kurtijem

Eskobar bi se trebao sastati s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, potvrdio je glasnogovornik kosovske Vlade Pëparim Kryeziu.

Posjet visokog američkog dužnosnika dolazi nekoliko dana prije sastanka čelnika Kosova i Srbije 18. marta u Ohridu, u Sjevernoj Makedoniji, a na poziv šefa EU diplomazije Žozepa Borelja (Josep Borrell).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.