PRIŠTINA

Kurti i Eskobar razgovarali o sutrašnjem sastanku u okviru dijaloga Kosovo - Srbija

Kurti je zahvalio Eskobaru na posvećenosti i doprinosu dijalogu, njegovom ličnom i Sjedinjenih Američkih Država

Sa današnjeg sastanka. Anadolija

H. J. I.

17.3.2023

Premijer Kosova Albin Kurti, dan uoči političkog sastanka na visokom nivou u okviru dijalog Kosova i Srbije, koji će biti održan u Ohridu, sastao se sa specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom (Gabriel Escobar).

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, razgovarano je o sastanku u Ohridu, u Sjevernoj Makedoniji, u okviru dijaloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije na osnovu evropskog prijedloga, te o pripremama i očekivanjima od tog sastanka.

Evropski prijedlog pozitivno ocijenjen

Kurti je zahvalio Eskobaru na posvećenosti i doprinosu dijalogu, njegovom ličnom i Sjedinjenih Američkih Država.

- Evropski prijedlog je pozitivno ocijenjen i prihvaćen od Kosova kao dobra osnova i čvrsta platforma za napredovanje ka punoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, sa obostranim priznavanjem u centru. Posvećena, konstruktivna i kreativna, delegacija kosovske vlade putuje u Ohrid s dobrom voljom, dobrim namjerama i dobrom vjerom - naveo je Kurti.

Specijalni izaslanik Eskobar prethodno je nakon sastanka sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani izjavio da očekuje dobre vijesti nakon susreta premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u subotu, u Ohridu.

Eskobar će biti posmatrač

Eskobar, koji će u Ohridu biti posmatrač, rekao je da SAD namjeravaju da u potpunosti podrže svaki ishod koji približava mir regionu i pojačava mogućnosti da Kosovo i Srbija i ostatak regiona postanu punopravni članovi evropske zajednice.

Eskobar se u četvrtak navečer sastao i s predstavnicima kosovskih opozicionih stranaka.

Američki diplomata je na Kosovo došao iz Beograda, gdje se sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predstavnicima tamošnje opozicije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.