"AVAZ" U PODGORICI

Gužve na pijaci nakon isplate penzija: Svaki izbori historijski, a niko ne brine o malom čovjeku

Bosanci su mi mili ljudi, kod mene su živjeli kao podstanari, kuću su mi pravili, kazao nam je Veljko Radulović

Posjetili smo pijacu u Podgorici. A. Bajramović

Alen Bajramovic

18.3.2023

Dan nakon isplate penzija gužva na velikoj pijaci u Podgorici. Građani danas razmišljaju o popunjavanju kućnih zaliha, a sutra će o glasanju za predsjednika države. 

Zabrinuti izrazi lica pokazuju da nije lako.

- Veoma je teško kao i u cijelom regionu. Mučimo se i deveramo kako znamo i umijemo i svaki dan je teže. Sve je poskupilo, neuporedivo s godinom ranije. Sad kad sam uzimala meso rekla sam im da se ovo više ne može izdržati - kaže Podgoričanka Vesna Krivokapić.

Opstanak države

Od cijena povrća, mesa ili iznosa mjesečnih računa ovoj penzionerki teže pada nesloga u narodu. Ne samo u Crnoj Gori, ali u njoj pogotovo zadnjih godina.


Vesna Krivokapić. A. Bajramović

- Jako sam zabrinuta za mlađe generacije i njihovu budućnost. Sa svakim izborima mi se nadamo bit će bolje, krenut će, ali čini mi se da su ovi prostori takvi da se naša svijest jako sporo kultiviše. Civilizacijski slabo napredujemo. Svaki izbori su nam istorijski, od njih zavisi opstanak države, a niko se ne brine o malom čovjeku - kaže Vesna.

Podgorica - Avaz
Podgorica - Avaz
Podgorica - Avaz
Podgorica - Avaz
Podgorica - Avaz

Mnogo stanovnika Podgorice, ali i prodavaca na pijaci vezano je za Bosnu. Vesna je živjela u Sarajevu, a poljoprivrednik Veljko Radulović nekada je na Grbavici i Baščaršiji prodavao šlepere lubenice i u svoje selo Koman kod Podgorice vraćao se s punim kesama tadašnjih dinara.

Moj jarane...

- Poljoprivrednik sam već 40 godina, a po Bosni sam nekada prodavao po 150 tona lubenice. Moj jarane, čovjek može biti ili dobar, ili loš. Bosanci su mi mili ljudi. Kod mene su živjeli kao podstanari, kuću su mi pravili... Boja i nacija me nikad nisu interesovali - kaže Veljko.

Poljoprivrednik Veljko Radulović. A. Bajramović

Da je nekada imao mehanizaciju koju ima danas, dodaje, bio bi milijarder, ali zdravlje je narušeno pa prodaje i onu koju je stekao.

- A osjeti se i kriza. Mi ovdje jedino radimo subotom, nedjeljom i kad su penzije. Penzioneri su nam najmiliji ljudi - kaže Radulović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.