SJEVERNA MAKEDONIJA

Počeo sastanak Vučića i Kurtija u Ohridu

Sastanak je sazvao visoki predstavnik EU Žozep Borelj, a odvijat će se uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka

Sa jednog od prethodnih sastanaka. Printscreen

H. J. I.

18.3.2023

U Ohridu je počeo sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtina u okviru dijaloga Beograda i Prištine, javlja Nova.rs.

Sastanak je sazvao visoki predstavnik EU Žozep Borelj (Josep Borell), a odvijat će se uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka. I dok Vučić tvrdi da u Ohridu neće ništa potpisati, već da će se samo razgovarati o normalizaciji odnosa, Kurti navodi da Vučićeve izjave nisu konstruktivne, te da će se, ako nema potpisa, nastaviti sporenje.

- U svakom trenutku znamo svoje crvene linije i uvijek ćemo čvršće i ozbiljnije i odgovornije da branimo svoju zemlju. Sada nam je više nego ikada potrebna mudrost, potreban nam je mir, a ne budalesanje, a ne neodgovornost, tako samo možemo da ugrozimo budućnost svoje zemlje - rekao je Vučić.

Kurti je, sa druge strane, naveo da "Srbija neće kapitulirati u Ohridu, jer se to već dogodilo u Kumanovu 9. juna 1999. godine".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.