VISOKI PREDSTAVNIK EU

Borelj: Usvojen aneks sporazuma, Priština se složila da odmah krene u proces formiranja ZSO

On je istakao da su se dvije zemlje dogovorile da poštuju sve tačke i da će ih sve sprovesti

Žozep Borelj. Printscreen

H. J. I.

18.3.2023

Dijalog Beograda i Prištine na najvišem nivou nastavljen je u danas u Ohridu pod okriljem Evropske unije, a u fokusu sastanka je bila finalizacija Implementacionog aneksa Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. 

Nakon 12-satnog sastanka, prisutnim novinarima se obratio visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i bezbjednost Žozep Borelj (Josep Borell). On je istakao da su se dvije zemlje dogovorile da poštuju sve tačke i da će ih sve sprovesti. 

Ne pregovara se 12 sati oko jednostavnih stvari

- Mi smo imali dug dan, naš cilj je bio da se Kosovo i Srbija dogovore o tome kako će sprovesti sporazum koji su prihvatili na posljednjem sastanku u Biselu. Danas je na stolu bilo da se dogovorimo na koji način će biti sprovedeno. Praktični koraci šta treba uraditi i na koji način treba uraditi. 

Imamo dogovor i sporazum kako to da realizujemo, Kosovo i Srbija su se dogovorili o aneksu sprovođenja sporazuma o putu sprovođenja normalizacije odnosa. U okviru tog aneksa strane su se dogovorile da ispune sve članove sporazuma i da provedu sve stavke bez odlaganja. Taj ishod je nastao poslije jako teških pregovara, ne pregovara se 12 sati oko jednostavnih stvari - rekao je Borelj.

Član 7

On je pomenuo i član 7 o kome se mnogo raspravljalo po pitanju "Samoupravljanja srpske zajednice na Kosovu".

- Za član 7 Kosovo je pristalo da počne odmah, a kada kažem odmah, mislim odmah, pregovori za uspostavljanje aranžmana i priprema za obezbjeđivanje istinskog nivoa samoupravljanja srpske zajednice - rekao je Borelj.

Istraga o nestalim licima

Strane su se složile da sprovedu istragu o nestalim licima, kao pitanje koje je hitno, naveo je Borelj.

- Prvo smo predložili ambicionzniji i detaljniji prijedlog aneksa ali strane nisu uspjele da postignu dgovor. S jedne strane Kosovo nije bilo dovoljno fleksibilno o materiji, a sa druge strane Srbija je izjavila da neće potpisati ako su bili spremni za sprovođenje. Napravili smo nekoliko kreativnih rješenja, ali strane nisu uspjele da pronađu prihvatljivo rješenje.

Sastavni dio puta ka EU

Aneksi i sporazum smatraju se usvojenim putem mog saopćenja koje će biti objavljeno, dodaje Borelj. 

- Uprkos činjenici da je predložen abicionzniji tekst na samom početku, ono što su strane prihvatile postat će sastani dio njihovog puta prema EU. Kako bi to bilo konkretno i ja ću pokrenuti rad da formalnom uključivanju pregovora Srbije oko ulaska u EU i u okviru agende o normaliziciji odnosa na Kosovu. Mi kao EU, zahtjevat ćemo da ispune svoje obaveze, jer će one biti dio puta ka EU.

Ne ispunjavanje vuče posljedice, jasno je da će obje strane imati veliku korist od ovog sporazuma, ovdje se ne radi samo o Srbiji i Kosovu. Radi se o stabilnosti cijelog regiona - zaključio je Borelj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.