DOGOVORENO U OHRIDU

Evo šta piše u Aneksu sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije

Kosovo i Srbija se slažu da će sve tačke sprovoditi nezavisno jedan od drugog, navodi se

Sa današnjeg sastanka. Printscreen

H. J. I.

19.3.2023

Poslije skoro 12 sati završeni su razgovori u Ohridu u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Sastanku su prisustvovali predsjednik Srbije Aleksandr Vučić i premijer Kosova Albin Kurti.

Sastanak je sazvao visoki predstavnik EU Žozep Borelj (Josep Borell), a odvijao se uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

U nastavku pročitajte Aneks sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.

Evo šta piše u Aneksu

Dijalog Beograda i Prištine: Implementacioni aneks Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.

– Ovaj Aneks čini sastavni dio Ugovora.

– Kosovo i Srbija u potpunosti se obavezuju da će poštovati sve članove Sporazuma i ovog Aneksa, i sprovesti sve svoje obaveze koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa ekspeditivno i u dobroj vjeri.

– Strane primaju k znanju da će Sporazum i Aneks za implementaciju postati sastavni dijelovi odgovarajućih procesa pridruživanja Kosova i Srbije EU. Strane napominju da će EU posrednik odmah nakon usvajanja Sporazuma i ovog Aneksa započeti proces izmjena mjerila za Poglavlje 35 za Srbiju zbog obaveza koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa. Agenda kosovske Specijalne grupe za normalizaciju će podjednako odražavati nove obaveze koje ima Kosovo, a koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa.

Hitno prihvatiti Deklaraciju o nestalim licima

– Strane su saglasne da hitno prihvate Deklaraciju o nestalim licima, kako je dogovoreno u okviru Dijaloga uz posredovanje EU.

– Da bi se primijenio član 7, Kosovo odmah pokreće pregovore u okviru Dijaloga uz posredovanje EU o uspostavljanju specifičnih aranžmana i garancija za obezbjeđivanje odgovarajućeg nivoa samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu, u skladu sa relevantnim prethodnim sporazumima iz dijaloga koje je utvrdio EU posrednik.

– Strane su saglasne da u roku od 30 dana uspostave Zajednički odbor za monitoring, kojim predsjedava EU. Sprovođenje svih odredbi će biti obezbjeđeno i nadgledano od strane Zajedničkog odbora za praćenje.

– Da bi se primijenio član 9, EU će organizovati donatorsku konferenciju u roku od 150 dana kako bi se uspostavio investicioni i finansijski paket pomoći za Kosovo i Srbiju. Pomoć neće biti dodijeljena prije nego što EU utvrdi da su sve odredbe Sporazuma u potpunosti sprovedene.

Tačke sprovoditi nezavisno

– Kosovo i Srbija se slažu da će sve tačke sprovoditi nezavisno jedan od drugog.

– Redoslijed stavova ovog Aneksa ne dovodi u pitanje redoslijed njihovog sprovođenja.

– Kosovo i Srbija se slažu da neće blokirati primjenu nijednog člana (tačke).

– Sve diskusije u vezi sa implementacijom Sporazuma odvijat će se u okviru Dijaloga koji vodi EU.

– Kosovo i Srbija su primile k znanju da svako nepoštovanje svojih obaveza iz Sporazuma, ovog Aneksa ili prethodnih sporazuma o dijalogu može imati direktne negativne posljedice po njihove procese pristupanja EU i po pitanju finansijske pomoći koju dobijaju od EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.