SPECIJALNI IZASLANIK SAD

Eskobar: Potpis nema nikakav pravni uticaj, sporazum u Ohridu je prihvaćen

Primjena dogovorenog mora početi odmah, a kako je rekao, Beograd i Priština će imati koristi od toga.

Gabrijel Eskobar. Printscreen

H. J. I.

20.3.2023

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) rekao je da je sporazum koji su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti prihvatili u subotu u Ohridu pravno obavezujući za obje strane i da će ispunjenje dogovorenog uticati na evropski put Beograda i Prištine.

Potpis nema nikakav pravni uticaj

Povodom činjenice da Vučić nije želio da potpiše taj dokument, Eskobar je novinarima u Briselu rekao da se radi o pravno obavezujućem sporazumu, na koji potpis nema nikakav pravni uticaj.

- Svrha tog sporazuma nije međusobno priznavanje Srbije i Kosova, već normalizacija odnosa dvije zemlje. Pratit ćemo kako se dogovoreno implementira, kako bi podstakli Beograd i Prištinu da sprovode sporazum - rekao je Eskobar, uz ocjenu da taj dokument predstavlja početak pomirenja između Srbije i Kosova.

Primjena dogovorenog mora početi odmah, a kako je rekao, Beograd i Priština će imati koristi od toga.

- Srbija se obavezala da počne da priznaje kosovska dokumenta i nacionalne simbole, dok je za Prištinu važno da počne izradu nacrta njene verzije rješenja vezanog za opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu - rekao je Eskobar.

Interes građana

On je ocijenio da za Prištinu najveći značaj ima prijem u evropsko-atlantske strukture, dok je za Beograd to početak razgovora o formiranju asocijacije kosovskih opština sa većinskim srpskim stanovništvom.

Eskobar je izjavio da ideja asocijacije opština sa većinskim srpskim stanovništvom treba da bude u interesu građana i da omogući Srbima da učestvuju u demokratskom životu, s tim da ne ugrožavaju funkcionisanje Kosova.

- Može se očekivati veće angažovanje Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, kako bi se pružila pomoć Srbiji i Kosovu da sprovedu dogovoreno - rekao je Eskobar.

Negativan uticaj Rusije

Poručio je da sve zemlje Zapadnog Balkana zaslužuju brži put ka EU i izrazio nadu da će sve članice Unije priznati Kosovo u bliskoj budućnosti.

Eskobar je izjavio da Rusija, posredstvom desničarskih partija u regionu, pokušava da izvrši negativan uticaj na dijalog Beograda i Prištine i evropske integracije.

- U razgovorima Rusija nije pominjana. Ukoliko je Moskva djelovala tokom vikenda, to niko nije primijetio - rekao je Eskobar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.