PODGORICA

Održana svečana sjednica povodom Dana kulture Bošnjaka

Povelja Hamdija Šahinpašić, prema ocjeni žirija, pripala je naučnom radniku Halilu Markišiću

Sa svečane sjednice. Anadolija

H. J. I.

21.3.2023

Povodom martovskih rasprava i usvajanja Deklaracije o reafirmaciji narodnog imena Bošnjak, 2003. godine, u Podgorici je večeras u organizaciji Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori održana svečana sjednica, na kojoj su dodijeljena priznanja neimarima kulturnog identiteta, javlja Anadolija.

Na svečanosti, kojoj su prisustvovali predstavnici javnog, kulturnog i političkog života, članovi diplomatskog kora i ugledni predstavnici bošnjačkog naroda, pročitana je deklaracija koja je usvojena 2003. godine.

Ključan doprinos u obnovi crnogorske nezavisnosti

Amina Brahić, podsjetivši da su Bošnjaci kao narod dali ključan doprinos u obnovi crnogorske nezavisnosti, kazala je da je savremena Crna Gora nasljeđe generacija Bošnjaka.

- Mi smo na ovom tlu svoji na svome. Ime Bošnjak se nosi dostojanstveno i ponosno - kazala je Brahić.

Predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog vijeća Mirsad Rastoder, govoreći o zastupljenosti Bošnjaka u institucijama sistema, podsjetio je da predstavnika bošnjačkog naroda nema u Apelacionom, Vrhovnom i Ustavnom sudu.

Dodijeljene godišnje nagrade

- Podsjećam na ustavnu odredbu srazmjene zastupljenosti. Apel svim političkim partijama da se predano zalažu za integraciju bez asimilacije - kazao je Rastoder.

Na sjednici su dodijeljene i godišnje nagrade neimarima kulturnog identiteta, koje nose nazive po istaknutim bošnjačkim stvaraocima.

Povelja Hamdija Šahinpašić, prema ocjeni žirija, pripala je naučnom radniku Halilu Markišiću. Nagrada Hilmija Ćatović pripala je akademskom slikaru Džeku Hodžiću, dok je nagrada Avdo Međedović pripala književniku Safetu Hadroviću Vrbičkom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.