"KRALJ KRIPTOVALUTA"

Do Kvonu određen pritvor: Osumnjičen da je falsifikovao isprave

Također pritvor je određen i Hon Chang Joonu

Do Kwon. Instagram

N. A.

24.3.2023

Određen je pritvor južnokorejskom državljaninu Do Kvonu (Kwon), suosnivaču i izvršnom direktoru "Terraform Labs" sa sjedištem u Singapuru, i Hon Chang Joonu zbog sumnje da su izvršili krivično djelo falsifikovanje isprave. Pritvor je određen osumnjičenima zbog okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva budući da su isti strani državljani sa adresom prebivališta u Singapuru, te da se istima na nesumnjiv način ne može utvrditi identitet.

Saslušanje osumnjičenih bilo je zakazano danas u Osnovnom sudu u Podgorici u 13.15 sati, a branilac osumnjičenog Hon Chang Joona tražio je izuzeće sudije jer nije obezbijedio tumača korejskog jezika, te je odbio da komunicira na engleskom jeziku na kojem je komunicirao kod državnog tužioca.

- Predsjednica suda je odbila zahtjev za izuzeće kao neosnovan, jer je svojim potpisom kod tužioca potvrdio da razumije engleski jezik, pa je angažovanjem tumača na tom jeziku ispoštovano njegovo zakonsko pravo da se postupak vodi na njegovom jeziku ili na jeziku koji razumije - navela je sudija portparol Osnovnog suda Ivana Becić.

Nakon odluke predsjednice suda, nastavljeno je saslušanje osumnjičenih.

Do Kvon. Instagram

- Nakon saslušanja na okolnosti za određivanje pritvora sudija za istragu je odredio pritvor C.J.H i K.D.H. nalazeći da stoje konkretne okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva kod činjenice da su strani državljani i da ih ni jedna okolnost ne vezuje za Crnu Goru, a osim toga se istina za sada ne može sa sigurnošću utvrditi identitet, pri čemu je od njih privremeno oduzeto više putnih isprava od kojih neka glase na različita imena, te da je za njima raspisana Interpolova potjernica. Pritvor po ovom rješenju osumnjičenima može trajati najduže trideset dana - ističe Becić.

Uhapšeni na aerodromu u Podgorici

Podsjećamo, južnokorejski državljani su uhapšeni jučer prilikom pasoške kontrole na graničnom prelazu Aeorodrom Podgorica. Od njih su oduzete putne isprave Kostarike, Koreje i Belgije i to prilikom ukrcavanja za let na liniji Podgorica – Dubai.

Do Kvon postao je poznat u kriptozajednici 2019. godine po blokčejn mreži "Tera" i dvije kriptovalute "Luna" i "TeraUSD" koje su do maja 2021. godine od mnogih investitora napravile milionere.

Široj javnosti postao je poznat u maju prošle godine kada su ove dvije valute kolabirale i kada je njihova vrijednost pala na nulu.

Iako je njegova kompanija "Teraform labs" osnovana u Singapuru, južnokorejski tužilac pokrenuo je istragu protiv Kwona i još petorice njegovih saradnika pošto je oko 280.000 pojedinaca iz Južne Koreje uložilo novac u "Lunu" i "Teru" uz sumnju da je prekršio zakon o tržištu kapitala i da je manipulisao cijenama kriptovaluta.

Od septembra 2022. Kwonu se gubi trag, jer iz Singapura odlazi u Dubai, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a odatle u nepoznatu treću zemlju. Tada su korejski, a onda i svjetski mediji prenijeli saopštenje južnokorejskog tužioca da je ta treća zemlja vjerovatno Srbija.

Protiv Kwona je podignuta i zajednička tužba više od 300 investitora u Singapuru.

U međuvremenu za Kvonom je raspisana i crvena Interpolova potjernica

U epskom kolapsu "Tere" koji je u neku ruku ukazao na "kriptozimu", odnosno period slabog prometa i niskih cijena kriptovaluta za 60-70 posto nižih od rekordnih nivoa iz novembra 2021. godine izgubljeno je 40 do 60 milijardi dolara koje su ulagači od pojedinačnih malih do velikih institucionalnih investitora izgubili.

Bogatstvo Do Kvona se u vrijeme prije kolapsa "Lune" procjenjivalo na više od 50 milijardi dolara, a sada se procjene kreću oko 10 milijardi dolara.

Za malo više od tri godine vrijednost jednog virtuelnog novčića "Luna" je dostigla 116 dolara u aprilu ove godine. Mjesec dana kasnije nije vredio ništa, isto kao i njegov parnjak, stejblkoin "Tera".

"TeraUSD" je "stejblokoin", a to je vrsta kriptovalute koja bi trebalo da obezbijedi stabilnost ulagačima nasuprot izuzetno volatilnom kriptotržištu. Obično su pokriveni određenom količinom konvencionalnih valuta, uglavnom dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.