NORMALIZACIJA ODNOSA

Predstavnici Srbije i Kosova 4. maja u Briselu o provođenju sporazuma iz Ohrida

Premijer Kosova Albin Kurti kazao je u utorak da nema autonomije za Srbe na Kosovu jer su oni građani te zemlje

Nastavak pregovora Srbije i Kosova u Briselu. AP Photo/Alberto Pezzali

S. S.

29.3.2023

U Briselu će se 4. maja održati sastanak glavnih pregovarača Kosova i Srbije, zamjenika kosovskog premijera Besnika Bislimija i šefa Ureda za Kosovo u Vladi Srbije Petra Petkovića na kojem će razgovarati o sljedećim koracima u provođenju sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Tim povodom kosovski premijer Albin Kurti istaknuo je da sporazum dogovoren u Ohridu treba provesti što je moguće brže i preciznije, te dodao da se sporazum mora provoditi u cijelosti i da od njega treba stvarati komadiće.

Mora se provesti u potpunosti

- Cijeli sporazum mora biti implementiran. Ne postoji mogućnost da se nešto provede, a nešto ne, kao što ne može biti jednostranog potpisivanja sporazuma, tako ne bi trebalo biti ni jednostrane provedbe - rekao je Kurti.

Predsjednik Srbije i premijer Kosova, Aleksandar Vučić i Albin Kurti, uz posredovanje EU, 18. marta u Ohridu postigli su dogovor o provedbenom aneksu sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, dogovorenog 27. februara u Briselu.

Nije potpisan

Međutim, sporazum nije potpisan jer to odbija učiniti Vučić koji je također rekao da ne namjerava provesti pojedine odredbe tih sporazuma za koje EU tvrdi da je postignuta saglasnost.

Premijer Kosova Albin Kurti kazao je u utorak da nema autonomije za Srbe na Kosovu jer su oni građani te zemlje, ali da postoji de facto priznanje između Kosova i Srbije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.