U BRISELU

Kurti: Nastavak pregovora o normalizaciji odnosa sa Srbijom 4. aprila

Dodao je da se Sporazum ne smije raskinuti uzimanjem preferiranih dijelova

Albin Kurti. Valdrin Xhemaj / Pixsell

H. J. I.

29.3.2023

Albin Kurti najavio je da će se sljedeći sastanak između Kosova i Srbije održati 4. aprila u Briselu.

Istakao je da će susret biti na nivou glavnih pregovarača.

Ispravna i brza implementacija

- U Briselu će se 4. aprila razgovarati o pitanjima provedbe sporazuma koji je već dogovoren. Postoji dogovor i on je svima vrlo jasan i javan. Potrebna nam je njegova ispravna i brza implementacija. Stoga će biti organiziran sastanak na nivou glavnih pregovarača - kazao je Kurti novinarima nakon sudjelovanja u pokretanju projekta "Usklađivanje zakona i politika s Istanbulskom konvencijom".

Upitan o izjavama, uključujući i one visokog predstavnika EU za vanjsku politiku Žozepa Borelja (Josep Borrell), Kurti je rekao da političke izjave ne treba uzimati kao temelj, jer je sporazum jasan i trebaju ga provoditi svi.

Sporazum se mora provesti u cijelosti

- Sporazum se mora provesti u cijelosti. Ne postoji mogućnost da se nešto provede, a nešto ne. Kao što ne može biti jednostranog potpisivanja aneksa ugovora, tako ne može biti ni njihove jednostrane provedbe - naveo je.

Dodao je da se Sporazum ne smije raskinuti uzimanjem preferiranih dijelova.

- U riječi koju ste rekli "hitno", to je upravo u rečenici koja se odnosi na nestale, nasilno nestale. Pročitaj tekst. Bilo čije političke izjave služe procesu. Ali sada imamo sporazum, ne trebamo stavljati bilo kakvu deklaraciju ili bilo čije javno političko istupanje na tekst temeljnog sporazuma ili provedbenog aneksa. Riječ "hitno" je samo u rečenici za nestale - rekao je premijer Kosova.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.