MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Ivica Dačić poručio: Ne idem u Strazbur ako prime Kosovo u Vijeće Evrope

Ivica Dačić se obratio na konferenciji za medije, nakon sastanka sa šeficom diplomatije Gabona Jolandom Nionde

Dačić: Nezadovoljan odlukom Vijeća Evrope. Pixsell / Milos Tesic/ATA Images

N. H.

17.4.2023

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je u ponedjeljak da ne namjerava putovati u Strazbur u povodu dvije decenije od prijema Srbije u Vijeće Evrope ukoliko će dan kasnije Kosovo biti primljeno u tu instituciju. 

Ako Kosovo prime, ne ide u Strazbur

Ivica Dačić je na konferenciji za medije, nakon sastanka sa šeficom diplomatije Gabona Jolandom Nionde (Yolanda Nyonde), rekao da se na 10. godišnjicu Briselskog sporazuma Beograda i Prištine, postignutog pod pokroviteljstvom EU, najavljuje da će Odbor ministara Vijeća Evrope započeti proceduru prijema Kosova u tu instituciju.

- Ako je to tačno ja neću ići u Strazbur, jer u Vijeće Evrope nikad nije bilo primljeno nešto što nije država - rekao je Dačić.

Uputio prijekor EU

On je uputio prijekor Uniji ocijenivši kako je nemoguće s jedne strane braniti teritorijalni integritet Ukrajine, a istodobno s druge strane rušiti teritorijalni integritet Srbije, koja u svom Ustavu Kosovo vidi kao integralni dio svog teritorija i ne priznaje nezavisnost koju je Priština proglasila 2008. godine.

Dačić je podsjetio i na obvezu prištinskih vlasti preuzetu u Briselu 2013. da formira Zajednicu srpskih općina (ZSO) na Kosovu, koja je naglašena i u nedavno prihvaćenom prijedlogu evropskog sporazuma o normalizaciji odnosa dviju strana, te dodatnim Aneksom tog sporazuma usuglašenim 18. marta u Ohridu.

"To je takav faul"

Srbija, dodao je, neće dopustiti da se njena "konstruktivnost promatra kao slabost" i da Kosovo, deset godina poslije potpisivanja sporazuma i odbacivanja obveza da formira ZSO, treba biti "nagrađeno otpočinjanjem procedure" za prijem u Vijeće Evrope.

- To je takav faul, da je to neoprostivo - naglasio je Dačić.

Osim mogućeg posjeta Strazburu, koji je doveden u pitanje, Dačić je najavio i predstojeće razgovore s ministrima vanjskih poslova Švedske i Francuske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.