PORUČIO GLASNOGOVORNIK

Evropska komisija: Priznanje kosovskih pasoša u nadležnosti je država članica

Glasnogovornik je potvrdio da jedna članica ne priznaje kosovske dokumente

Kosovski pasoš. Albanian Daily News

S. S.

21.4.2023

Španija, jedna od pet zemalja EU-a koje ne priznaju Kosovo, ne priznaje ni kosovske pasoše te nosioci tih dokumenata neće u nju moći putovati ni nakon ukidanja viza, a Evropska komisija kaže da je to pitanje u nadležnosti država članica.

- Priznavanje pasoša spada u nadležnost država članica - rekao je u petak glasnogovornik Komisije Kristijan Vigand (Christian Wigand).

Vigand je na konferenciji za novinare, odgovarajući na novinarsko pitanje, potvrdio da jedna članica ne priznaje kosovske dokumente. Istovremeno, četiri ostale zemlje koje ne priznaju Kosovo, Slovačka, Rumunija, Kipar i Grčka priznaju dokumente najmlađe evropske države čijim će građanima nakon 1. januara sljedeće godine biti dopušten ulazak i u te zemlje bez viza.

Španija je inače podržala viznu liberalizaciju za građane Kosova. EU je ove sedmice konačno donio uredbu koja omogućava građanima Kosova putovanja u EU bez viza. Prema toj uredbi, građani Kosova moći će putovati u EU bez vize za boravak do 90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana, što znači da će za njih vrijediti ista pravila kao i za građane ostalih zemalja zapadnog Balkana.

S druge strane, Srbi s Kosova, koji imaju putne dokumente koje je izdala Srbija neće moći putovati u EU bez viza. Kosovska vlada ih je pozvala da u roku od osam mjeseci zamijene pasoše izdane u Srbiji kosovskim dokumentima.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.