PLENKOVIĆ, MILANOVIĆ...

Fotogalerija / 78. godišnjica proboja posljednjih zarobljenika logora Jasenovac: Evo ko je došao

Ono što se dogodilo, lako se može ponoviti ako nismo svjesni, rekao je Peđa Grbin

S današnjeg obilježavanja u Jasenovcu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+13
E. T.

23.4.2023

Na današnji dan se obilježava 78. godišnjica proboja posljednjih zarobljenika logora Jasenovac, a tim povodom održava se već tradicionalno i komemoracija na kojoj će biti prisutan i državni vrh, uključujući i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika RH Zorana Milanovića.

Rano ujutro, 22. aprila 1945. posljednjih 600 zatvorenika krenulo je u proboj iz koncentracijskog logora u koji su ustaške vlasti zatvarale i u njemu ubijale ljude zbog njihove vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti. Sam proboj preživjelo je stotinjak logoraša. Komemoracijom se odaje počast svim žrtvama te preživjelim zatočenicima logora, a počinje kolonom sjećanja od zgrade Memorijalnog muzeja do spomenika “Cvijet”.

Na komemoraciju su stigli i predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik RH Zoran Milanović.

Sandra Benčić, saborska zastupnica iz redova stranke Možemo, poručila je da je izuzetno važno da biti zajedno na komemoraciji kako bi se pokazalo da se ne zaboravlja na žrtvu tih ljudi i narav tog režima koji je pobio desetke tisuća ljudi.

Dodala je da se u Saboru ovog tjedna vidjelo da još uvijek u Hrvatskoj postoje političke opcije kojima je ustaški režim prihvatljiv, koje smatraju da ga ne treba osuđivati, kao i da nacističke, fašističke i ustaške pozdrave ne treba kažnjavati.

Peđa Grbin, zastupnik SDP-a u hrvatskom saboru rekao je: 

"Ono što se dogodilo, lako se može ponoviti ako nismo svjesni, ako ne njegujemo sjećanje i ako se pravimo da je to nebitno. Zbog toga i danas moramo govoriti o stvarima koje se događaju i u Hrvatskoj i u svijetu - gdje se zločin relativizira i događa ponovno. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.