BRISEL

Stano: Izbori na sjeveru Kosova ne nude dugoročno rješenje

On ističe kako je do sada je napravljen mali napredak te je potrebno da obje strane odigraju svoju ulogu

Peter Stano. Fena

FENA

24.4.2023

Glasnogovornik Europske unije Peter Stano kazao je da izbori na sjeveru Kosova ne nude dugoročna politička rješenja za te općine te dodao kako bi se Srbi hitno trebali vratiti u kosovske institucije.

"Glasovanje na sjeveru ne nudi dugoročna politička rješenja za dotične općine. Trajni povratak kosovskih Srba u institucije i uspostavljanje Asocijacije/Zajednice su hitni, kao i ozbiljan dijalog između vlade Kosova i Srba na sjeveru”, napisao je Stano na Twitteru.

Bez problema

Europska služba za vanjske poslove priopćila je danas da su izbori za gradonačelnike Sjeverne Mitrovice, Leposavića, Zvečana i Zubinog Potoka i za skupštine općina Zvečani i Leposavić, održani u skladu s pravnim okvirom Kosova i da su uloženi napori kako bi izbori protekli bez problema, naveo je Stano.

"Istodobno, EU žali što sve stranke i zajednice nisu iskoristile svoje demokratsko pravo da sudjeluju i glasuju na izborima. Veoma niska izlaznost, posebno među kosovskim Srbima, pokazuje da ovaj proces nije i ne može se smatrati uobičajenim", stoji u priopćenju Europske službe za vanjske poslove te se dodaje kako je cilj sudjelovanja u izbornim procesima osigurati da se čuju glasovi zajednica koje izabrani čelnici predstavljaju.

"Od kada su kosovski Srbi napustili kosovske institucije na sjeveru Kosova u studenom 2022. godine, EU se konzistentno angažira s obje strane kako bi olakšala njihov povratak. Imperativ je da hitno obnovimo situaciju u kojoj kosovski Srbi aktivno sudjeluju u lokalnoj upravi, policiji i pravosuđu na sjeveru Kosova", istaknuo je Stano.

On ističe kako je do sada je napravljen mali napredak te je potrebno da obje strane odigraju svoju ulogu i ispune svoje obveze, a Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije je prava platforma za postizanje tog cilja.

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Christopher Hill odbio je komentirati izbore na sjeveru Kosova ali je istaknuo kako dijalog između Beograda i Prištine treba dobiti novi zamah.

"Jako je važno nastaviti s dijalogom, dijalogu treba novi zamah, zadovoljan sam što imaju plan za 2. svibanja. Jasno je da je vrijeme za ZSO sada i da će u tom smislu brzo događati", rekao je on novinarima na konferenciji Američke gospodarske komore u Srbiji pod nazivom "Regionalna ekonomska suradnja Otvoreni Balkan: što gospodarstvo može očekivati", prenosi Beta.

Drugi prioritet

Hill je kazao kako je usredotočen na odnose SAD-a i Srbije i njihov dalji napredak te da mu je drugi prioritet ono što se radi kroz Otvoreni Balkan.

"Moramo naći načine za razvijanje obrazaca suradnje u regiji, da je regionalna integracija proces kojem će se svi pridružiti. Otvoreni Balkan je uzbudljiv jer ga je stvorila regija sama, ali očigledno je kako mora biti harmoniziran s ostalim procesima", rekao je Hill.

No, veleposlanstvo SAD-a na Kosovu priopćilo je u nedjelju da su izbori na sjeveru Kosova održani u skladu s Ustavom i zakonima i izrazilo žaljenje što sve stranke nisu iskoristile pravo te sudjelovale na izborima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.