ZVANIČNI PODACI

Odakle dolaze radnici u Crnu Goru: Iz BiH lani stigao 81 zdravstveni radnik

Među zahtjevima iz BiH je i 28 sa visokih medicinskih škola

Iz BiH lani stigao 81 zdravstveni radnik. Printscreen

H. J. I. / Vijesti.me

4.5.2023

Ministarstvu prosvjete prošle godine podnijeto je 6.352 zahtjeva za priznavanje inostrane diplome zbog zapošljavanja u Crnoj Gori, od čega je gotovo petina iz Srbije, dok je 285 zahtjeva (4,49 posto) iz Bosne i Hercegovine (BiH).

Iz tog resora "Vijestima" su kazali da su iz Srbije stigla 173 zahtjeva za priznavanje inostrane obrazovne isprave iz oblasti medicine - 36 zahtjeva podnijeli su doktori medicine, farmaceuti 11, stomatolozi osam. U istom periodu bilo je i 118 zahtjeva sa visokih medicinskih škola, koje su tom resoru na nostrifikaciju predali visoke medicinske sestre, laboratni, tehničari za rad u radilogiji.

Od 173 zahtjeva, 67 isprava stečeno na javnim ustanovama

- Od 173 zahtjeva za priznavanje inostrane obrazovne isprave iz oblasti medicine stečenih u Srbiji, 67 obrazovnih isprava stečeno je na javnim ustanovama visokog obrazovanja, dok je 106 obrazovnih isprava stečeno na privatnim ustanovama visokog obrazovanja - piše u odgovoru.

Iz Ministarstva prosvjete "Vijestima" su kazali i da je zahtjeve za priznavanje inostrane isprave stečene u BiH u prošloj godini podnijelo 13 doktora medicine, deset doktora farmacije i dva stomatologa. Među zahtjevima iz BiH je i 28 sa visokih medicinskih škola.

- Što se tiče porijekla obrazovne isprave, od 53 zahtjeva za priznavanje obrazovnih isprava iz oblasti medicine stečenih u BiH, 19 obrazovnih isprava stečeno je na javnim ustanovama visokog obrazovanja dok su 34 obrazovne isprave stečene na privatnim - odgovorili su.

Povećao se broj zahtjeva

U Ministarstvu prosvjete tvrde da se u periodu od 2019. do 2022. godine broj zahtjeva za priznavanje inostranih obrazovnih isprava iz oblasti medicine stečenih u Srbiji povećavao. Pojasnili su da je 2019. godine bilo 70 zahtjeva iz oblasti medicine, tokom 2020. godine 87, dok je u 2021. podnijeto 177 zahtjeva, dok se ukupan broj podnijetih zahtjeva iz Srbije nije značajnije mijenjao.

Podaci za 2019. godinu. Vijesti.me

To im, kako tvrde, može ukazivati na potrebe tržišta rada u Crnoj Gori za kvalifikacijama iz oblasti zdravstva.

- Kada su u pitanju obrazovne isprave iz oblasti medicine stečene u Bosni i Hercegovini, a imajući u vidu da se taj broj kreće od 38 zahtjeva u 2019. godini, zatim 39 zahtjeva podnijetih u 2020. godini, 42 zahtjeva podnijeta 2021. godine i 53 zahtjeva 2022., može se zaključiti da je ovaj porast broja zahtjeva neznatan - navodi se u odgovoru Ministarstva prosvjete.

Podaci za 2020. godinu. Vijesti.me

Iz ovog resora kazali su da su nadležni za postupak priznavanja diploma u svrhu zapošljavanja, dok izjednačavanje kvalifikacije radi ustanova koja realizuje uporediv studijski program u skladu sa aktom ustanove.

- Ukoliko u Crnoj Gori ne postoji ustanova visokog obrazovanja koja realizuje uporediv studijski program, izjednačavanje kvalifikacija vrši nadležno stručno tijelo (npr., Ljekarska komora, Farmaceutska komora i sl.) - pojasnili su.

Potrebno ispuniti zakonske uslove

Iz Ministarstva prosvjete su kazali da osobe sa stečenim visokim obrazovanjem, da bi ostvarile radni angažman u sektoru zdravstva, odnosno obavljale poslove zdravstvene djelatnosti, treba da ispune uslove propisane Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

- Ovim zakonom propisano je da zdravstveni radnik, odnosno zdravstveni saradnik, koji je stekao odgovarajuće obrazovanje u inostranstvu, može da obavlja poslove zdravstvene djelatnosti ukoliko je izvršeno priznavanje inostrane obrazovne isprave o stečenom obrazovanju i izjednačavanje inostrane kvalifikacije nivoa obrazovanja, u skladu sa posebnim zakonom", pojasnili su.

Podaci za 2021. godinu. Vijesti.me

"Vijesti" su ranije objavile da Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici utvrđuje da li u Crnoj Gori ima i koliko lažnih farmaceuta i stomatologa.

Ministar bez portfelja Zoran Miljanić kazao je "Vijestima" da mu je sa podgoričkog Medicinskog fakulteta proslijeđena anonimna krivična prijava o mogućem postojanju falsifikovanih diploma stomatologije i farmacije iz država regiona.

Tužilaštvo BiH, u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), pokrenulo je akciju "Klaster", u kojoj je u februaru uhapšeno više od 10 osoba sa više privatnih ustanova visokog obrazovanja, osumnjičenih za krivična djela nezakonito izdavanje i prodaja univerzitetskih diploma.

Podaci za 2022. godinu. Vijesti.me

Mediji u BiH prenose da se istraga vodi protiv Nezavisnog univerziteta Banjaluka (NUBL), Univerziteta za poslovne studije (UPS) Banja Luka, Evropskog univerziteta u Brčkom, Univerziteta u Travniku, Internacionalnog univerziteta Travnik, kao i Visoke škole za primijenjene i pravne nauke "Prometej" iz Banje Luke.

Univerzitet u Travniku i Evropski univerzitet u Brčkom imaju fakultete koji školuju zdravstveni kadar. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.