JAKA KIŠA

Nevrijeme pogodilo Sloveniju: Voda poplavila i nekoliko zgrada

Veće razmjere i nevrijeme zabilježeno je i u mjestima Lenarta, Nazarja, Pesnice, Ruša, Gornjeg Grada, Trbovelja...

Vatrogasci na terenu. Facebook

Z. K.

8.5.2023

Istočni dio Slovenije pogodilo je nevrijeme, a jaka kiša dovela je do izlivanja rijeka dok je u pojedinim krajeva padao i grad. Kako piše portal 24ur, nevrijeme bi moglo uzrokovati i nepogode u Prekmurju te Dolenjskom i Posavju, dok će na zapadu Slovenije ostati uglavnom suho.

Jaki pljuskovi

Kako je saopćeno iz Uprave za zaštitu i spašavanje, jučer je u poslijepodnevnim satima područje općine Velenje zahvatilo je nevrijeme sa jakim pljuskom. Voda je poplavila i nekoliko zgrada i zbog čega su morali reagirati i vatrogasci PGE Velenje i PGD Škale, koji pružaju pomoć u ispumpavanju vode iz objekata i otklanjanju drugih posljedica.


Također, veće razmjere i nevrijeme zabilježeno je i u mjestima Lenarta, Nazarja, Pesnice, Ruša, Gornjeg Grada, Trbovelja...

Velika nestabilnost

Kako prognoziraju tamošnje meteorološke službe, zbog velike nestabilnosti atmosfere i oslabljenog hladnog fronta, koji će se približiti sa sjevera, u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima na sjeveru i sjeveroistoku Slovenije dolazi do formiranja većeg olujnog sistema, praćenog jačim pljuskovima.

One će se dugo moći obnavljati na istim područjima, što može dovesti do brzog porasta i izlijevanja bujičnih vodotoka, posebno u Koruškoj i Štajerskoj. Nevrijeme će potom tokom noći, nešto oslabljene, moći zahvatiti i Dolenjsku i Posavje, javljaju meteorološke službe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.