BUDITE OPREZNI

Muškarca ugrizao poskok dok je brao šparoge

Najotrovnija evropska zmija ove je sezone u Splitsko-dalmatinskoj županiji već pokazala zube

Ilustracija

D. H.

13.5.2023

Toplo vrijeme izmamilo zmije nakon zimskoga sna, pa je potreban oprez pogotovo to vrijedi za berače šparoga.

Dugopoljci Ivan i Mirko strastveni su berači šparoga. Kada iz suhozida poviri zmija, ne paničare, njima je poskok domaća životinja, prenosi HRT. 

"Tvrđi sam od njega"

- Ja sam svaki dan u prirodi, u berbi šparoga i često ih vidim. Ja sam tvrđi od njega, jači od njega. Ne bojim se! Kažem mu dobar dan i doviđenja - šaljivo je rekao Ivan Balić iz Dugopolja.

- Ovdje je njima, kako bi rekao naš stari svijet, misir Božji! To je njihovo stanište, tu su od pamtivijeka, i eto, ne diraju ih, oni se množe. Da ga ne bi ugazio nogom, gurneš ga štapom i makneš ga dalje. Neka ide svojim putem, svako svojim. Mi svojim, on svojim - nadovezao se Mirko Dodoja, Ivanov susjed.

Najotrovnija evropska zmija ove je sezone u Splitsko-dalmatinskoj županiji već pokazala zube.

- Gospodin iz područja općine Trilj dok je brao šparoge, ujela ga je zmija, poskok najvjerojatnije, za ruku. Dobio je antiserum protiv ujeda zmija otrovnica i zadržan je par dana na liječenju na našoj klinici - istaknuo je dr. Dragan Ledina iz Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Protuotrova ima dovoljno

Protuotrova ima dovoljno, kaže primarijus Ledina, bugarski je, ali se nada kako ćemo, zahvaljujući Imunološkom zavodu, potkraj godine, imati i domaćega. Građane moli za oprez pri kretanju po kršu Dalmatinske zagore.

- Nositi štap, propisanu obuću, po mogućnosti i neke rukavice jer ako imamo zaštitne rukavice manja je vjerojatnost da će veća količina otrova ući u organizam prilikom ugriza zmije otrovnice - dodao je.

Prepoznati poskoka, nije teško.

- Špicasti rep, glava s roščićem i tako, dužina mu se kreće negdje od 70 centimetara do jednog metra, tako naši stručnjaci kažu, da nije preko 70 centimetara. Mi imamo primjer kada smo vidili primjerka preko metra - objasnio je Mirko Dodoja.

Koliki god da jesu, bolje ih je ne sresti. A moguća staništa, izbjegavati u širokom luku.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.