REGION

Crna Gora: Službeno počela kampanja za parlamentarne izbore, evo kome se daju najveće šanse za pobjedu

Najveće šanse za pobjedu, prvi put od početka višestranačja u Crnoj Gori, ne daju se DPS-u Mila Đukanovića, već Pokretu Evropa sad

Izbori u Crnoj Gori u junu. Fena

FENA

17.5.2023

Tačno u ponoć, istekom roka za prijavu stranaka i koalicija za učešćee na prijevremenim parlamentarnim izborima 11. juna, počela je u srijedu predizborna kampanja koja već na početku pokazuje novu političku realnost u Crnoj Gori.

Čak 17 izbornih listi predano je crnogorskoj Državnoj izbornoj komisiji do utorka u ponoć, a ono sada ima 48 sati za provjeru validnosti potpisa građana i potvrdu listi ili vraćanje na doradu.

Najveće šanse za pobjedu, prvi put od početka višestranačja u Crnoj Gori, ne daju se Demokratskoj partiji socijalista Mila Đukanovića, već Pokretu Evropa sad, novoizabranog predsjednika Jakova Milatovića i mladog čelnika te stranke Milojka Spajića, za kojeg se predviđa da će biti budući crnogorski premijer.

I Milatović i Spajić bili su ministri u prvoj vladi nastaloj nakon zadnjih izbora u avgustu 2020., kada je prvi put nakon 30 godina Milo Đukanović poražen.

Hina podsjeća kako su oni u februaru 2022. osmislili populistički program Evropa sad, kojim su, smanjivanjem doprinosa za zdravstveni sistem, minimalne plaće u Crnoj Gori podigli s 220 na 450 eura.

Iako je nedugo nakon toga njihova vlada pala, Milatović i Spajić su, na krilatici njihovog finansijskog projekta, osnovali politički Pokret Evropa sad, koji bi mogao, procjene su analitičara, na parlamentarnim izborima dobiti podršku do 30 posto birača. Evropa sad podržava evropske integracije Crne Gore.

Kolika je trenutna popularnost tih političara nove generacije pokazali su predsjednički izbori prije dva mjeseca, kada je Milatović sa 60 posto podrške dominantno pobijedio aktuelnog predsjednika Mila Đukanovića.

Na drugoj strani, Đukanovićeva Demokratska partija socijalista u izbornu trku ulazi s pomlađenim političkim sastavom, a listu predvodi mladi Danijel Živković, šef poslaničkog kluba te stranke i vršilac dužnosti predsjednika DPS-a. Na listi nema nikoga od starih Đukanovićevih kadrova, a u koaliciju su tradicionalno pozvali Socijaldemokrate, Liberalnu partiju i Demokratsku uniju Albanaca. Procjene su da bi mogli osvojiti otprilike 20 posto glasova.

Socijaldemokratska partija se, nekoliko dana uoči isteka roka za predaju listi, odlučila za samostalan nastup. Tu odluku donijeli su tijesnom većinom na stranačkim tijelima, pa njihovu listu predvodi aktuelni gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković, a na listi nema predsjednika SDP-a Raška Konjevića koji je, kako su prenijeli mediji, najavio povlačenje iz političkog života.

Na izborima će u koaliciji nastupiti stranke centra Ujedinjena reformska akcija (URA), aktuelnog premijera Dritana Abazovića, i Demokrati, nekadašnjeg predsjednika parlamenta Alekse Bečića.

Njih dvojica uspjeli su izgladiti odnose, iako je Abazovićeva vlada izgubila podršku u Parlamentu glasovima upravo poslanika Bečićeve stranke. Procjenjuje se da bi mogli imati podršku 10-ak posto birača.

Prosrpski i proruski Demokratski front, koalicija triju stranaka, prestao je postojati, objavila su prije dva dana tri čelnika te koalicije nakon što se Pokret za promjene Nebojše Medojevića odlučio za samostalan nastup.

Druge dvije stranke te koalicije desnog spektra, Nova srpska demokratija Andrije Mandića i Demokratska narodna partija Milana Kneževića, nastavile su saradnju i u koaliciji “Za budućnost Crne Gore” nastupaju na izborima.

Procjena je da bi te dvije stranke mogle doći do 15 posto podrške, dok će Medojevićev PZP biti na ivici cenzusa.

Stranke manjina uglavnom nastupaju samostalno. Listu Hrvatske građanske inicijative predvodi predsjednik te stranke Adrian Vuksanović i procjena je da neće imati problema preći povlašteni cenzus od 0,35 posto izašlih birača i doći do jednog poslaničkog mandata. Hrvate u Crnoj Gori na izborima 2020. predstavljale su dvije političke stranke, HGI i Hrvatska reformska stranka nekadašnje ministrice Marije Vučinović. Tada je došlo do disperzije glasova, pa nijedna stranka nije prešla cenzus. Sada od hrvatskih stranaka na izbore izlazi samo HGI.

Bošnjačka stranka samostalno izlazi na izbore i očekuje se da će osvojiti dva mjesta u Parlamentu, dok će Albanci nastupiti s dvije liste - Albanska alijansa, koju predvodi Genci Nimamnbegu i Albanski forum, koju predvodi Nik Đeljošaj, koje bi, prema procjenama, mogle imati po jedan mandat.

I ove izbore pratit će posmatračka misija OESS/ODIHR-a, te nekoliko stotina domaćih posmatrača CEMI-ja i CDT-a.

Na parlamentarnim izborima 2020.godine, tadašnja opozicija, koja je nastupila u tri koalicije, koje su predvodili Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović, prvi put je, nakon tri desetljeća, porazila koaliciju Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.