ISTRAŽIVANJE CEDEM-A

Evo kako bi se glasalo u Crnoj Gori da se naredne sedmice održavaju parlamentarni izbori

Demokrastki front (DF) ima podršku 13,2 posto ispitanika, Demokrate 11,1, Bošnjačka stranku 5,2, Građanski pokret URA 4,4...

Jakov Milatović najpopularniji je političar u Crnoj Gori. A. Bajramović

Z. K. / CDM

18.5.2023

Ukoliko bi se naredne sedmice održali parlamentarni izbori, za Pokret Evropa sad bi glasalo 29,1 posto građana, a za Demokratsku partiju socijalista 24,1 posto, pokazuje posljednje istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava CEDEM.

Dobar put

Istraživanje, koje je CEDEM realizirao početkom maja, pokazuje da Demokrastki front (DF) ima podršku 13,2 posto ispitanika, Demokrate 11,1, Bošnjačka stranku 5,2, Građanski pokret URA 4,4, Socijaldemokratska partija 2,1, SNP 1,9, Albanski forum i Socijaldemokrate po 1,9 posto i SPP 1,11 posto.

Direktorica CEDEM-a Milena Bešić rekla je da se bilježi drastičan rast rejtinga PES u odnosu na istraživanje iz decembra prošle godine, dok je kod DPS registriran trend pada podrške.

Ona je naglasila da 38,1 posto građana samtra da se Crna Gora kreće doprim putem, 29,8 pogrešnim putem, dok 32,1 nema stav od tom pitanju.

Ocjenjeni političari

Novoizabrani predsjednik Crne Gore i zamjenik Pokreta Evropa sad Jakov Milatović najpopularniji je političar u Crnoj Gori sa prosječnom ocjenom 2,78. Drugi po popularnosti je lider PES Milojko Spajić sa ocjenom 2,47, a treći predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić – 2,46.

Na četvrtom mjestu su još aktuelni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i predsjednik Vlade Crne Gore i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović sa ocjenom 2,36.

Lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević je peti sa prosječnom ocjenom 2,21. Minimalna ocjena koja se mogla dati je jedan, a maksimalna pet.

Građani su najviše zadovoljni sistemom obrazovanja, zatim Srpskom pravoslavnom crkvom, zdravstvenim sistemom, policijom, Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori i nevladinim oragnizacijama, a najmanje radom Vlade, Skupštine, političkih partija i Crnogorske pravoslavne crkve.

- Političke partije imaju mnogo niži stepen povjerenja u odnosu na institucije i međunarodne organizacije - navela je Bešić.

Podrška članstvu EU

Članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji (EU) podržava 76 posto građana, protiv je 14, dok deset nema određeno mišljenje. Prema istom istraživanju ako bi se sada održao referendum o članstvu Crne Gore u EU – 84,9 posto građana bi glasalo za, a protiv 15,1.

- Rekordno visoka podrška članstvu Crne Gore u EU od kad se vrše ispitivajnja - naveli su iz CEDEM-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.