DRŽAVNIŠTVO

Treći predsjednik Crne Gore od obnove nezavisnosti: Danas inauguracija Jakova Milatovića

Polaganje zakletve u Skupštini Crne Gore u Podgorici umjesto na Cetinju

Milatović: Dolaze predsjednici zemalja zapadnog Balkana. R.R./ATAImages/PIXSELL )

N. Aj.

20.5.2023

Jakov Milatović bit će inauguriran u subotu u Crnoj Gori. Time će postati treći predsjednik od proglašenja, odnosno obnove crnogorske nezavisnosti 2006. godine.

Demokratska tranzicija

Tačno u podne, umjesto u crnogorskoj prijestonici Cetinju, kako je do sada bila praksa, polaganje zakletve novog predsjednika bit će u Skupštini Crne Gore u Podgorici.

Takva odluka je donesena „zbog procjene policije da bi Milatović mogao biti ugrožen na Cetinju”, navedeno je ranije iz crnogorske policije.

Od obnove nezavisnosti 21. maja 2006., funkciju predsjednika Crne Gore obavljao je Filip Vujanović (u dva petogodišnja mandata), dok je Milo Đukanović izabran na predsjedničkim izborima 2018.

U zgradi Predsjedništva krajem sedmice završen je drugi sastanak odlazećeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i novoizabranog Jakova Milatovića, u sklopu procedure primopredaje dužnosti.

Milatović je istakao da su ovi razgovori dobar primjer demokratske tranzicije vlasti.

- Inauguraciji će prisustvovati i gospodin Đukanović i mislim da ćemo tog dana poslati pozitivnu poruku iz Crne Gore - poručio je Milatović i najavio dolazak predsjednika svih zemalja zapadnog Balkana.

Bit će sigurni

U petak je ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić kazao da je potvrđeno prisustvo više od 200 zvanica koje će inauguraciji prisustvovati u pratnji svojih timova.

- Milatović je kazao da će na inauguraciji imati sve predsjednike država zapadnog Balkana. Mi još nismo dobili zvaničnu potvrdu Vučića da će biti prisutan na inauguraciji. U svakom slučaju, ako odluči da dođe, kao i svi ostali predsjednici, bit će bezbjedni, brinut ćemo se maksimalno o njihovoj bezbjednosti - kazao je Adžić.

Inauguraciji će prisustvovati i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, kao i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, te član Predsjedništva Željko Komšić, dok Denis Bećirović do zaključenja ovog broja nije potvrdio dolazak.

Ko je uputio izvinjenje

Izvinjenje zbog nemogućnosti da prisustvuju ovom događaju uputili su predsjednici Slovenije Nataša Pirc-Musar i Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski.

Od evropskih zvaničnika izvjesno je prisustvo Olivera Ropkea, predsjednika Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta Evropske komisije, kao i specijalnog izaslanika Velike Britanije za zapadni Balkan Stjuarta Piča (Stuart Peach).

Milatović će nakon inauguracije u Skupštini Crne Gore upriličiti prijem, zajedno sa suprugom Milenom, u vili „Gorica“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.