RAZGOVOR

Harun ef. Eminagić, glavni imam Medžlisa IZ Priboj za "Avaz": Policija mora vratiti povjerenje građana Priboja

Nakon svih razgovora koje sam imao sa porodicom, policijskim inspektorima, drugovima od rahmetlije i džematlije, zločin nije imao nacionalni predznak

Harun ef. Eminagić. Avaz

Alen Bajramovic

23.5.2023

Rijeka ljudi danas je na mezarju Bjeliš u Priboju klanjala dženazu Ervinu Ćelahmetoviću, mladiću iz ovog grada koji je prije dva dana nasmrt pretučen u jednom ugostiteljskom objektu. Za ubistvo Pribojca za kojeg niko ne može reći niti jednu ružnu riječ, osumnjičen je pripadnik interventne brigade policije Igor Avramović, koji je još uvijek u bjekstvu. Ovaj događaj, nakon incidenata u prošloj godini poput snimka na kojem grupa građana, među kojima su bili i policajci, pjeva “Oj Sjenice nova Srebrenice” ili grafita podrške ratnim zločincima na zgradama u Priboju, ponovo je uznemirio Bošnjake u ovom gradu, ali i cijelom Sandžaku.

- Smrt jednog mladog čovjeka sama po sebi je uznemirujuća, bolna, pogotovo u sredini u kojoj smo velika manjina. Ali dodatno smo uznemireni što je osoba je koja je zadala smrtonosne udarce pripadnik policije. Istini za volju, nakon svih razgovora koje sam imao sa porodicom, policijskim inspektorima, drugovima od rahmetlije i džematlije, zločin nije imao nacionalni predznak. Kao što naš narod kaže, krivo sjedi, ali pravo reci – to nije bio motiv. Dotični policajac nije prvi put demonstrirao silu krijući se iza svoje značke, jer je od prije poznat po tome – kazao je za “Avaz” Harun ef. Eminagić, glavni imam Medžlisa IZ Priboj.

Medijski izvještaji

Odlukom opštinskih vlasti, danas je u Priboju dan žalosti, a na dženazi rahmetli Ervinu Ćelahmetoviću bili su brojni građani iz Priboja i drugih gradova, predstavnici bošnjačkih političkih partija, Islamske zajednice u Srbiji, ali i građana srpske nacionalnosti, te delegacija Skupštine opštine na čelu sa predsjednikom Lazarom Rvovićem.

Dodatnu uznemirenost u Priboj unose i izvještaji medija, koji objavljivanjem senzacionalističkih priloga i tekstova brinu o broju čitatelja a ne o emocijama porodice i prijatelja ubijenog. Uznemiruje i činjenica da je počinitelj već treći dan u bijegu, a da još uvijek nema informacija da je za njim raspisana potjernica.

Demonstracija jedinstva i dostojanstva

- Danas smo imali jednu demonstraciju jedinstva i dostojanstva, kada je bošnjački narod u pitanju. Rahmetli Ervina ispratili smo u duhu islama i naše tradicije. To je bila možda i najveća dženaza do sada u Priboju. Bilo je i dosta naših komšija Srba. Policija u Priboju mora vratiti povjerenje građana Priboja. Ne samo Bošnjaka, jer ovdje su u strahu i Srbi koji mi se svakodnevno javljaju ograđujući se od ovakvog čina i izražavajući stid što se ovo desilo. Mora se krenuti ispočetka.

Vidjeti šta je poduzelo rukovodstvo, koje kriterije prolaze momci koji postaju policajci, imaju li psiho – testove. Da se policajci dodatno edukuju, da im se stavi do znanja da su policajci ne samo kada su u uniformi a da se u multietničkim sredinama mora se povećati procenat Bošnjaka u policiji. A ključni apel upućujemo državnom rukovodstvu, ministru policije prvenstveno, da se ovo ubistvo kazni rigoroznije nego inače upravo zbog toga što ga je počinio njihov službenik – ističe Harun ef. Eminagić, glavni imam MIZ Priboj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.