BEOGRAD

Završen protest "Srbija protiv nasilja": Okupile se hiljade građana, ovo su njihovi zahtjevi

Zahtjevi skupa "Srbija potiv nasilja" su, između ostalog, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi TV

Protest u Beogradu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
S. S. / Anadolija

27.5.2023

Hiljade građana Srbije okupilo se danas u Beogradu na novim, masovnim protestima građana pod nazivom "Srbija protiv nasilja".

Za razliku od prethodna tri protesta na kojima su bili blokirani beogradski most Gazela i međunarodni autoput, na ovom protestu građani su napravili "prsten" oko zgrade Radio-televizije Srbije tražeći od te medijske kuće da objektivno izvještava o zahtjevima građana i protestima. Ovaj put je RTS svoju centralnu informativnu emisiju Dnevnik 2 otvorio direktnim uključivanjem i izvještavanjem sa skupa "Srbija protiv nasilja".

Profesorica gimnazije u Zrenjaninu Senka Jankov istakla je da iako vlast tvrdi da sistem nije zakazao, neko ipak mora da bude odgovoran za stanje u društvu koje je dovelo do tragedija, kako se one ne bi ponovile.

Pokretačka snaga

Dodala je da tragedije treba da budu pokretačka snaga koje će donijeti promjene i istakla da su protesti bitka za dušu društva u kojem ima empatije i solidarnosti.

Organizatori skupa su pročitali zahtjeve građana i pozvali ih na novi skup sljedećeg petka, ali i nadalje ukoliko zahtjevi građana ne budu ispunjeni.

Zahtjevi skupa "Srbija potiv nasilja" su oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi TV, smjena svih članova Savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije, gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vijesti i kontinuirano krše novinarski kodeks.

Zakazan i novi protest

Među zahtjevima su i smjena rukovodstva RTS i hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa.

Traže se smjene ministra policije Bratislava Gašića i šefa Bezbjednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, kao i usvajanje ostavke ministra prosvjete Branka Ružića.

Novi protest je zakazan za naredni petak u 18 sati u Beogradu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.